Наукове обґрунтування інноваційних антикризових стратегій та управлінських рішень у кваліфікаційних роботах бакалаврів: роль виробничої практики у формуванні дослідницької компетентності - Зайцева, Іраїда; Євсєєва, Ольга; Іченська, Наталія (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті здійснено комплексне теоретико-методологічне дослідження проблеми формування дослідницької компетентності майбутніх менеджерів в умовах сучасної економічної невизначеності та турбулентності. Актуальність теми зумовлена необхідністю трансформації підходів до вищої освіти: перехід від репродуктивної моделі навчання до діяльнісної, де випускна кваліфікаційна робота бакалавра (ВКР) розглядається не як формальний звітний документ, а як прикладний науковий проект, здатний вирішувати реальні проблеми бізнесу. Ключовою проблемою є розрив між емпіричним досвідом, який здобувач отримує під час виробничої практики, та теоретичними конструкціями, що викладаються у ВКР. Авторами проаналізовано діалектичний взаємозв’язок між виробничою практикою та науковим пошуком. Доведено, що в умовах перманентних кризових явищ (концепція BANI-світу) ефективність антикризового управління залежить від здатності менеджера працювати з «слабкими сигналами» та емпіричними даними. Обґрунтовано, що виробнича практика виступає ключовим етапом збору первинної інформації (field research), без якого неможливе валідне наукове обґрунтування стратегій у дипломних роботах. У роботі запропоновано структурно-функціональну модель інтеграції практики та наукового дослідження, яка базується на тріаді «Діагностика – Моделювання – Стратегія». Розроблено типологію інноваційних антикризових стратегій, доступних для розробки на рівні бакалаврату: продуктові мікро-інновації, процесна оптимізація (Lean-менеджмент) та цифрова трансформація маркетингу. Особливу увагу приділено психологічним аспектам впровадження змін. Автором аргументовано, що дослідницька компетентність менеджера включає здатність оцінювати резистентність персоналу та корпоративну культуру. Результати дослідження підтверджують, що використання емпіричних даних конкретного підприємства при написанні кваліфікаційної роботи значно підвищує її практичну цінність та сприяє формуванню у здобувачів навичок evidence-based management (управління на основі фактів).