Роль бенчмаркінгу в оптимізації витрат виробничих підприємств - Трифонова, Олена Василівна; Чуйко, Наталія Василівна; Стеценко, Володимир Іванович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Зростання конкурентного тиску та ускладнення виробничих процесів зумовлюють необхідність підвищення ефективності системи управління витратами виробничих підприємств. Одним із найрезультативніших інструментів у цьому напрямі є бенчмаркінг, який забезпечує порівняння ключових показників діяльності з найкращими галузевими практиками та формує методологічну основу для виявлення резервів оптимізації бізнес-процесів. У статті розглянуто теоретичні та прикладні аспекти використання бенчмаркінгу як інструменту стратегічного управління виробничими процесами. Метою дослідження є обґрунтування ролі бенчмаркінгу в оптимізації витрат виробничих підприємств шляхом удосконалення системи управління витратами та механізмів ухвалення управлінських рішень на основі систематичного порівняльного аналізу. Методи. У роботі застосовано поєднання методів структурно-логічного узагальнення, економічного аналізу, порівняльної оцінки та елементів діагностики виробничої діяльності. Результати. Доведено, що використання бенчмаркінгу сприяє формуванню прозорої системи контролю витрат, підвищує здатність підприємств виявляти приховані неефективності, оптимізувати параметри ресурсного забезпечення та модернізувати технологічні операції. Систематичне порівняння показників діяльності з еталонними значеннями забезпечує раціоналізацію внутрішніх бізнес-процесів і підвищення збалансованості виробничих витрат. Особливу увагу приділено узгодженню бенчмаркінгових індикаторів із загальною системою управління витратами, що забезпечує їхню інтеграцію у стратегічні та оперативні рішення підприємства. Висновки. Застосування бенчмаркінгу як інструменту оптимізації витрат є вагомим чинником зміцнення конкурентоспроможності виробничих підприємств. Запропонований інструментарій підвищує ефективність управління витратами, раціоналізує операційні процеси та створює підґрунтя для посилення довгострокової економічної стійкості підприємств. Отримані результати можуть бути використані для формування стратегії безперервного вдосконалення та оптимізації управління на виробничих підприємствах.