Економічна оцінка ризиків кіберзагроз для цифрових бізнес-моделей - Левченко, Олександр Миколайович; Довгенко, Яна Олексіївна; Яременко, Людмила Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Упровадження інноваційних бізнес-моделей дає змогу суттєво підвищити ефективність діяльності підприємств, проте їхня зростаюча ІТ-залежність генерує нові ризики, які можуть спричинити значні економічні збитки. Метою статті є дослідження специфіки економічної оцінки кіберзагроз в умовах цифрових бізнес-моделей та визначення їх реального економічного впливу на функціонування підприємств. Методи. У роботі застосовано методи критичного аналізу наукових джерел, синтезу, систематизації та абстрагування для виявлення основних підходів до економічної оцінки кіберризиків, класифікації типів загроз та встановлення їх економічного впливу на цифрові бізнес-моделі. Результати. З’ясовано, що цифровізація суттєво поліпшує ефективність бізнес-процесів, забезпечуючи швидший обмін інформацією та автоматизацію операцій, проте водночас збільшує вразливість компаній до кібератак, оскільки зростає залежність від ІТ-інфраструктури та цифрових активів. Підкреслено важливість використання комплексного підходу до оцінки кіберризиків, який поєднує кількісні, імовірнісні та експертні методи, даючи змогу враховувати як технічні характеристики загроз, так і контекст бізнес-процесів. Показано, що застосування моделей очікуваних втрат, FAIR, стохастичних та гібридних підходів допомагає не лише трансформувати технічні загрози у фінансові метрики, а й визначати можливі сценарії економічних витрат, порівнювати альтернативні ризики та пріоритезувати інвестиції в заходи кіберзахисту. Окрім того, інтеграція цих підходів сприяє більш точному плануванню бюджету безпеки, підвищенню операційної стійкості підприємств та обґрунтованому ухваленню рішень щодо фінансування залишкових ризиків, включно з використанням страхових механізмів. Висновки. Встановлено, що економічна оцінка кіберризиків – це головний інструмент стратегічного управління цифровими бізнес-моделями, що забезпечує стійкість, ефективне розподілення ресурсів і підтримку нормативної відповідності в умовах зростаючих кіберзагроз.