Цифрові платформи як інструмент підвищення ефективності менеджменту - Харченко, Богдан Сергійович; Ткаченко, Сергій Олександрович; Мандзюк, Ольга Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті показано, як цифрові платформи підвищують ефективність управління бізнесом. У ній наведено детальний аналіз того, як ці інструменти впливають на процеси прийняття рішень керівництвом вищої ланки, оскільки вони створюють значні покращення прозорості (з підзвітністю) та загальної ефективності як для комерційних організацій, так і для державних установ. Цифрові платформи, які компанії впроваджують у своїх операціях, дозволяють їм працювати з більшою адаптивністю. Вступ. У глобалізованій економіці конкуренція стрімко зростає, а технології змінюються з небаченою швидкістю. У зв’язку з цим терміново потрібні принципово нові та ефективніші методи управління. Цифрові платформи виступають каталізатором, що покращує операційну діяльність та управління фірмами. Забезпечуючи майже миттєвий доступ до вагомої інформації, вони дозволяють оптимізувати багато адміністративних завдань і зазвичай можуть об’єднати всі різноманітні внутрішні процеси в організації. Мета дослідження. Наше дослідження спрямоване на глибоке вивчення конкретних механізмів, за допомогою яких цифрові платформи можуть допомогти здійснити комплексну реформу процесу управління в компанії. Матеріали дослідження. У цій статті досліджується, як бізнес та український уряд досягли успіху в цифровому управлінні. У дослідженні було використано економічний аналіз для з’ясування теорії цифрових трансформацій. Для отримання точного звіту про ефективність діяльності компаній після впровадження цифрових інструментів було використано кількісний аналіз. Найбільш корисним методом у рамках дослідження було поєднання та узагальнення підходів, що виявило чіткий причинно-наслідковий зв’язок між цифровізацією та відчутними бізнес-перевагами. Результати дослідження. Результати дослідження вказують на те, що цифрові платформи надали власникам бізнесу масштабні бізнес-операції, які можна виконувати на єдиній платформі, яка є всеохоплюючою та має кілька точок даних, що дозволяє їм оптимізувати використання всіх ресурсів компанії. Перспективи подальших досліджень. Для забезпечення ефективної інтеграції цифрових платформ у систему управління та бухгалтерського обліку підприємств важливо розробити стандартизовані рекомендації, які дозволять оцінювати ефективність цифрових платформ у різних галузях, починаючи з цього часу. Завдяки впровадженню цифрових платформ підприємства відчують підвищену адаптивність та прозорість, а також досягнуть вищого рівня конкурентоспроможності на ринку.