Мінімальна заробітна плата як інструмент регулювання ринку праці: сучасні виклики та перспективи - Мантур-Чубата , Олена Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою дослідження є з’ясування значення мінімальної заробітної плати як механізму регулювання ринку праці, вивчення поточних викликів її запровадження в умовах економічної нестабільності, а також аналіз перспектив її ефективного використання для досягнення соціальної рівності та стимулювання економічного розвитку. Актуальність даного дослідження зумовлена ключовою роллю мінімальної заробітної плати у формуванні соціально-економічної політики держави. У нинішніх обставинах економічної нестабільності та зростання інфляції, зростаючої нерівності доходів мінімальна заробітна плата є засобом забезпечення соціального захисту працівників, запобігання бідності серед працюючого населення та стимулювання економічної активності. Дослідження є важливим у контексті сучасних викликів, таких як: підвищення вартості життя; поширення неформальної зайнятості; посилення глобальної конкуренції на ринку праці; необхідність адаптації до повоєнної відбудови економіки України. Значущість проблематики також пов’язана з потребою пошуку оптимального балансу між зростанням мінімальної заробітної плати, підтриманням конкурентоспроможності підприємств і збереженням показників зайнятості. Таким чином, дослідження дозволяє обґрунтувати практичні рекомендації для вдосконалення механізмів регулювання мінімальної заробітної плати, що сприятиме покращенню добробуту населення, зниженню нерівності та підвищенню ефективності ринку праці.