Розвиток аудиторських процедур у цифровій економіці - Дутчак, Ірина Богданівна; Козак, Оксана Романівна; Ченаш, Володимир Сігізмундович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Мета дослідження полягає в обґрунтуванні трансформації аудиторських процедур в умовах цифрової економіки та визначенні шляхів підвищення їхньої результативності під впливом цифрових технологій. З’ясовано, що прискорена цифровізація бізнес-процесів, автоматизація фінансового обліку та зростання обсягів даних докорінно трансформують середовище проведення аудиту. Це зумовлює появу нових викликів, пов’язаних з ідентифікацією ризиків та забезпеченням достовірності фінансової інформації. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи пізнання: аналіз і синтез, індукція та дедукція, системний і структурно-функціональний підходи. Здійснено порівняльний аналіз наукових публікацій та професійних підходів до організації аудиторської діяльності в цифровому середовищі. Метод узагальнення використано для систематизації недоліків традиційного аудиту, а метод логічного моделювання – для оцінювання потенціалу впровадження цифрових інструментів в аудиторських процедурах. Виявлено невідповідність традиційних аудиторських підходів вимогам цифрової економіки, що зумовлено обмеженими можливостями оброблення об’ємних масивів інформації, недостатньою адаптацією до автоматизованих облікових систем та зростанням кіберризиків. Доведено, що застосування аналітики великих масивів даних, можливостей штучного інтелекту, блокчейн-технологій, роботизованої автоматизації процесів та хмарних сервісів формує підґрунтя, необхідне для переходу до безперервного аудиту, розширення аналітичних процедур і підвищення якості професійних суджень. Визначено, що цифрові платформи сприяють мінімізації аудиторського ризику, підвищенню прозорості перевірок і своєчасному виявленню аномалій у фінансовій інформації. Обґрунтовано, що трансформація аудиторських процедур в умовах цифрової економіки потребує комплексної модернізації методологічного забезпечення аудиту, розвитку професійних компетентностей аудиторів відповідно до цифрових трансформацій та вдосконалення нормативно-правової бази у контексті технологічних інновацій. Практична значущість результатів дослідження полягає у можливості їх застосування для модернізації методології аудиту та формування стратегій цифрової трансформації аудиторської діяльності.