Інноваційний менеджмент як фактор підвищення ефективності організацій - Антоненко, Катерина Вікторівна; Повстин, Оксана Вікторівна; Вовченко, Оксана Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Вступ. Інноваційний розвиток вбачається необхідною умовою для ефективного функціонування організації, основою формування її конкурентних переваг і розширення ринкового потенціалу, гарантом адаптивності до динаміки соціально-економічного середовища. Інноваційний менеджмент необхідно розглядати як підхід до управління, що зосереджений на розробленні та впровадженні інноваційних процесів, стратегій і рішень з метою підвищення ефективності організації. Мета. Метою дослідження є комплексний аналіз інноваційного менеджменту в контексті чиннику підвищення ефективності організацій в сучасних умовах. Матеріали і методи. У процесі дослідження було використано наукові методи аналізу та синтезу, теоретичного групування, формалізації, логічного узагальнення результатів. Результати. У статті виокремлено основні компоненти сучасної стратегії інноваційного менеджменту, серед яких – розробка та інтеграція інноваційних технологій і підходів до діяльності, управління інноваційними проєктами, підвищення інвестиційної привабливості, сприяння інноваційній організаційній культурі. У дослідженні проведено аналіз інноваційних підходів до цифровізації бізнес-процесів для забезпечення фінансової інклюзивності та стійкого розвитку організації. Було розглянуто перспективні напрями цифровізації як компоненти інноваційного менеджменту сучасних компаній, у тому числі, використання штучного інтелекту і хмарних технологій, алгоритмічної аналітики, персоналізації, блокчейн. Обґрунтовано необхідність трансформації менеджменту персоналу організацій для їх ефективного інноваційного розвитку. У статті доведено, що інновації стимулюють прогрес, сприяють інвестиційному розвитку і формують стійкі конкурентні переваги бізнесу, при цьому охоплюючи новаторські продукти, моделі бізнесу або способи вирішення певних проблем для забезпечення максимальної відповідності діяльності організації запитам ринку. Перспективи. В подальших наукових дослідженнях доцільно зосередити увагу на міжнародній практиці в сфері інноваційного менеджменту для майбутньої імплементації її елементів у перспективі повоєнного відновлення економіки в Україні.