Стратегічне планування фінансових потоків у логістичних системах - Рубель, Олександр Федорович; Романишин, Володимир Орестович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлено необхідністю формування ефективних механізмів стратегічного планування фінансових потоків у логістичних системах підприємств, що функціонують в умовах зростання ринкової турбулентності, цифрової трансформації та посилення вимог до фінансової стійкості. Сучасна управлінська практика демонструє, що розрив між логістичним і фінансовим плануванням призводить до неузгодженості грошових потоків, дисбалансу ліквідності та зниження результативності фінансового менеджменту, що вимагає наукового переосмислення стратегічних підходів до управління цими процесами. Мета статті полягає у науковому обґрунтуванні та розробленні цілісної практики стратегічного планування фінансових потоків у логістичних системах підприємств, яка забезпечує узгодженість фінансових і логістичних рішень, підвищення ефективності використання капіталу та зміцнення фінансової стійкості у динамічному ринковому середовищі. Методологія дослідження ґрунтується на системному, процесному та фінансово-аналітичному підходах із використанням інструментів порівняльного аналізу, стратегічного моделювання, структурно-функціонального синтезу та логістичної аналітики. Результати. Виявлено прямий взаємозв’язок між стратегічними логістичними рішеннями та результативністю фінансового менеджменту підприємств. Доведено, що інтеграція фінансових і логістичних процесів у межах єдиної цифрової платформи забезпечує скорочення тривалості операційного циклу, оптимізацію структури оборотного капіталу, підвищення ліквідності та загальної ефективності управління фінансовими потоками. З’ясовано ключові проблеми реалізації стратегічного планування фінансових потоків, серед яких організаційна неузгодженість, дефіцит аналітичних інструментів і низький рівень ризик-менеджменту. Висновки. Установлено, що підвищення результативності фінансового менеджменту можливе лише за умови інтеграції логістичних і фінансових стратегій, використання сучасних цифрових інструментів планування та впровадження ризикоорієнтованих підходів до фінансового контролінгу. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням когнітивних і адаптивних моделей стратегічного управління фінансовими потоками, стандартизацією цифрових протоколів обміну фінансово-логістичними даними та створенням інтелектуальних платформ для прогнозування ризиків і підвищення ефективності використання капіталу в умовах глобальної ринкової нестабільності.