Управління конфліктами в процесі ділової комунікації та HR-нетворкінгу в контексті HR-інжинірингу сучасного підприємства - Мантур-Чубата , Олена Сергіївна; Данілкова , Анастасія Юріївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою даного дослідження є аналіз механізмів управління конфліктами в процесах ділової комунікації та HR-нетворкінгу в рамках HR-інжинірингу сучасного підприємства. Дослідження спрямоване на вивчення способів ефективного врегулювання конфліктних ситуацій, оптимізації комунікаційних процесів та побудови продуктивних професійних зв’язків, що сприяють розвитку організації. Актуальність дослідження зумовлена сучасними викликами, з якими стикаються підприємства у сфері управління персоналом. У зв’язку з глобалізацією, технологічними змінами та підвищеними вимогами до адаптивності бізнес-структур, ефективне управління конфліктами в контексті HR-нетворкінгу стає важливим фактором для забезпечення стабільності та розвитку організації. Оскільки конфлікти можуть негативно впливати на продуктивність та корпоративну культуру, дослідження методів їх управління в діловій комунікації є необхідним для формування ефективних стратегій управління персоналом та збереження здорового робочого середовища. Незважаючи на розвиток теоретичних підходів у цій сфері, на практиці все ще існує значний рівень конфліктних ситуацій, що негативно впливають на загальну ефективність організації, моральний клімат в колективі та досягнення стратегічних цілей компанії. Для досягнення поставлених цілей були застосовані такі методи: теоретичне узагальнення - для вивчення теоретичних аспектів управління конфліктами в організації, аналіз та синтез - для визначення та дослідження факторів, що впливають на процес управління конфліктами на підприємстві. Результати дослідження полягають у тому, що удосконалена система управління конфліктами дасть можливість забезпечити більш ефективну роботу персоналу на підприємстві, зменшити кількість випадків конфліктів та підвищити якість надання послуг.