Покращення сталого розвитку підприємства видавничої справи за допомогою цифрових інструментів - Грицьків, Роман Петрович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню покращення сталого розвитку підприємства видавничої справи за допомогою цифрових інструментів. Розглянуто поняття, особливості а також цілі сталого розвитку. Визначено основні складові сталого розвитку до яких слід віднести: економічну ефективність; екологічну стійкість; соціальну відповідальність. Розглянуто яким чином цифровізація впливає на досягнення цілей сталого розвитку підприємств видавничої справи. У статті проаналізовано сучасні тенденції розвитку видавничої галузі та проведено аналіз впливу основних тенденцій цифровізації на складові сталого розвитку. Систематичний аналіз концептуальних засад управління сталим розвитком підприємств у контексті цифровізації економіки демонструє, що цифровізація вже давно перестала бути суто технологічним процесом. Вона створює новий соціально-економічний контекст, у якому підприємства вимушені по-новому оцінювати свою ефективність, взаємодію з ринком, екологічні та соціальні наслідки своєї діяльності. Цифрові технології відкривають можливості не лише для автоматизації операцій, а й для інтеграції інформації з різних сфер діяльності, що забезпечує більш обґрунтоване прийняття стратегічних рішень і прогнозування майбутніх ризиків. Цифрові інструменти роблять вплив на вивчення ринку, планування продаж, оптимізації затрат, підвищення конкурентоздатності, економія часу та фінансову ефективність. Цифрова трансформація має багатогранний вплив на сталий розвиток підприємств видавничої справи, переважно сприяючи екологічній, економічній та соціальній стійкості. Активне впровадження цифрових технологій, які докорінно змінюють способи створення, розповсюдження та споживання інформаційного продукту є одним із ключових чинників трансформації видавничої справи, спричинивши переосмислення її економічної моделі, організаційних процесів і культурної ролі.