Теоретичні та організаційні засади обліково-аналітичного забезпечення податкового менеджменту підприємства та реалізації його податкової політики - Яремко, Ігор Йосафатович; Плекан, Марія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті розкрито значимість функцій обліково-аналітичного інформаційного інструментарію в системі податкового менеджменту підприємства. Доведено, що результативність управління процесами оптимізації податкового навантаження та реалізація податкової політики підприємством залежить від правильно вибудованої системи ціле орієнтованих інформаційних та аналітичних інструментів. Метою дослідження є проведення теоретичного аналізу відповідності використовуваних в сучасній практиці систем обліково-аналітичного забезпечення інформаційним потребам управління та адміністрування податками в реальних українських умовах. Методи. Загальна методика дослідження спирається на базису основу проведення нормативно-правового аналізу, результати якого дають змогу оцінити відповідність використання методик податкового обліку та аналізу для сучасної практики управління податковими платежами. Методологічною основою дослідження стали загальнонаукові методи пізнання явищ та процесів, пов’язані зі сферою використання обліково-аналітичного інструментарію в системі податкового менеджменту. Результати дослідження підтвердили, що перманентні зміни вітчизняного суспільно-економічного середовища та податкового законодавства об’єктивно зумовлюють потреби адаптації бухгалтерського відображення податкових зобов’язань та вироблення відповідних методів аналізу податкового навантаження на підприємство. Сформульовано напрямки розроби адекватного обліково-аналітичного інструментарію для податкового менеджменту підприємств та державного адміністрування податків. Висновки. Запропоновано окремі аспекти удосконалення організаційних засад й методик побудови обліково-аналітичного забезпечення, що дасть змогу управлінській системі підприємства розробляти раціональні заходи з оптимізації платежів за податками та зборами і формувати ефективну податкову політику. Зокрема, відображення в аналітичних рахунках податку на додану вартість, відстрочених податкових активів та податкові зобов’язань, а також розробки облікової політики з урахуванням потреб в інформації податковим менеджментом.