Трансформація принципів бухгалтерського обліку під впливом МСФЗ - Усатенко, Ольга Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Метою статті є теоретичне обґрунтування трансформації принципів бухгалтерського обліку під впливом МСФЗ та визначення їх ролі у формуванні принципоорієнтованої моделі обліку. Дослідження спрямоване на комплексний аналіз змін концептуальної основи бухгалтерського обліку, уточнення економічного змісту ключових принципів та визначення практичного значення отриманих результатів. Поставлена мета досягається через комплекс методологічних підходів: системний, порівняльний, аналітичний та синтетичний. Теоретичне дослідження включало узагальнення наукових підходів до трактування принципів бухгалтерського обліку, аналіз трансформації концептуальної основи обліку, а також уточнення економічного змісту ключових принципів з урахуванням принципоорієнтованого підходу та ролі професійного судження. Практичну складову становив аналіз фінансової звітності українських підприємств, які впровадили МСФЗ. Результати дослідження показали, що застосування МСФЗ сприяє зміщенню акценту з формального виконання процедур на економічний зміст, активізує роль професійного судження бухгалтера. Трансформація концептуальної основи обліку відбувається одночасно у трьох напрямах, забезпечуючи підвищення прозорості, достовірності та порівнянності фінансової звітності. Уточнення економічного змісту ключових принципів призвело до підвищення адаптивності облікової політики підприємств та формування інформаційної бази для прийняття управлінських рішень. Отримані результати мають практичне значення для удосконалення облікової політики, а також для гармонізації національної системи бухгалтерського обліку з МСФЗ. Перспективними напрямами досліджень є розроблення методичних рекомендацій щодо застосування професійного судження у специфічних облікових ситуаціях, а також аналіз ефективності адаптації національної системи до МСФЗ.