Перспективи використання фінансових технологій для стабілізації воєнної економіки України - Кикта, Олександр Євгенович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Воєнний стан в Україні зумовив деструктивний тиск на макрофінансову стабільність через інфраструктурні руйнування, фіскальний дефіцит та кіберзагрози. Недостатня ефективність традиційних інструментів регулювання актуалізує впровадження інноваційних механізмів. Фінансові технології (FinTech), зокрема штучний інтелект, блокчейн та цифрові валюти центральних банків, стають стратегічними детермінантами макроекономічної резилієнтності та інституційної стійкості держави. Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та розробці практичних рекомендацій щодо використання фінансових технологій як інструменту забезпечення економічної стабільності України в умовах воєнного стану та поствоєнного відновлення. Методи. Дослідження базується на системному аналізі взаємодії інновацій та макроекономічних індикаторів. Застосовано сценарне моделювання інфляції, ВВП та резервів. Використано методику розрахунку інтегрального ризику на основі матричного аналізу шоків. Для виявлення вразливостей побудовано теплові карти критичності за даними НБУ та аналітичних звітів. Результати дослідження. Визначено чинники стійкості сектору, де ключовими є операційна гнучкість та децентралізація даних. Квантифікація викликів дозволила розробити сценарії адаптації до мілітарних ризиків. Доведено, що інтеграція штучного інтелекту забезпечує предиктивний ризик-менеджмент та моделювання ліквідності установ. Обґрунтовано потенціал е-гривні для прозорого трасування міжнародної допомоги. Сформовано стратегії нівелювання валютної волатильності, інфраструктурних обмежень та дефіциту кадрів. Висновки. FinTech виступає стратегічним запобіжником системної дестабілізації. Встановлено залежність результативності регулювання від впровадження RegTech та гармонізації стандартів із нормами ЄС. Запропоновано модель безпеки, що включає цифровізацію нагляду, посилення кіберстійкості та уніфікацію протоколів ідентифікації. Синергія інновацій дозволить конвертувати воєнний досвід у стратегічну конкурентну перевагу України.