Глобальні тренди управління розвитком туристичного ринку - Харченко, Оксана Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз глобальних трендів розвитку туристичного ринку в умовах сучасних соціально-економічних, технологічних та геополітичних трансформацій. Метою дослідження є виявлення та наукове узагальнення сучасних глобальних трендів розвитку туристичного ринку в умовах трансформації світової економіки, а також визначення їх впливу на зміну моделей функціонування міжнародного туризму та формування нових підходів до розвитку туристичної діяльності. Методологічною основою дослідження є сукупність загальнонаукових і спеціальних методів пізнання, зокрема аналіз і синтез, індукція та дедукція, системний і структурно-функціональний підходи, методи узагальнення наукових джерел, порівняльного аналізу та логічного моделювання. Інформаційну базу дослідження становлять наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених, аналітичні матеріали міжнародних організацій, а також результати наукових дискусій і експертних оцінок у сфері туризму. У процесі дослідження уточнено змістовну характеристику глобального туристичного ринку як складної багаторівневої системи економічних і соціальних відносин. Систематизовано ключові чинники його розвитку та ідентифіковано домінуючі глобальні тренди, серед яких цифровізація туристичних послуг, індивідуалізація туристичного попиту, зростання ролі сталого та відповідального туризму, посилення безпекових вимог і трансформація бізнес-моделей у туристичній індустрії. Обґрунтовано, що сучасний туристичний ринок перебуває у фазі структурної перебудови, що супроводжується зміщенням акцентів від масового туризму до більш гнучких, інноваційних і клієнтоорієнтованих форм туристичної діяльності. Зроблено висновок, що глобальні тренди розвитку туристичного ринку формують нову парадигму міжнародного туризму, яка потребує адаптації державної туристичної політики, інституційних механізмів і стратегій розвитку суб’єктів туристичного бізнесу. Отримані результати можуть бути використані у процесі стратегічного планування розвитку туристичної галузі та в подальших наукових дослідженнях проблем глобального туризму.