Цифровізація процесів виробництва та пакування у контексті розвитку e-commerce - Шегинський, Олег Володимирович; Речун, Оксана Юріївна; Шегинський, Володимир Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Розвиток електронної комерції зумовлює суттєві зміни у функціонуванні виробничих систем і процесів пакування, оскільки саме ці елементи дедалі частіше визначають швидкість, гнучкість і надійність виконання онлайн-замовлень. У сучасних умовах цифровізація виробництва та пакування набуває системного характеру й формує нову модель взаємодії між виробництвом, логістикою та цифровими каналами збуту. Водночас на практиці цифрові рішення нерідко впроваджуються фрагментарно, без належної інтеграції між окремими процесами, що обмежує потенціал e-commerce та знижує операційну ефективність підприємств. Метою дослідження є обґрунтування ролі цифровізації процесів виробництва та пакування в умовах розвитку e-commerce та визначення ключових напрямів їх трансформації з урахуванням вимог цифрового ринку. Об’єктом дослідження є процеси виробництва та пакування продукції в умовах цифрової економіки, а предметом – механізми, інструменти та результати їх цифровізації у контексті розвитку електронної комерції. Методологічну основу дослідження становить поєднання загальнонаукових методів. Аналіз і синтез використано для узагальнення наукових підходів до цифровізації виробничих і пакувальних процесів та виявлення їх ключових характеристик. Системний підхід дозволив розглянути виробництво й пакування як взаємопов’язані елементи єдиного цифрового ланцюга створення споживчої цінності. Порівняльний аналіз застосовано для зіставлення традиційних і цифровізованих моделей організації зазначених процесів, а логіко-структурний аналіз – для формування узагальнених висновків. У процесі дослідження узагальнено наукові підходи до цифровізації виробництва та пакування, визначено ключові цифрові технології, актуальні для e-commerce, а також проаналізовано зміну вимог до пакування продукції з боку онлайн-ринку. Зроблено висновок, що комплексна цифровізація виробничо-пакувальних процесів є необхідною умовою підвищення адаптивності підприємств. Практичні рекомендації передбачають впровадження інтегрованих цифрових рішень, що поєднують планування виробництва, автоматизацію пакування та цифрові системи управління замовленнями.