Оцінка стану української логістичної системи та шляхи удосконалення транспортної логістики підприємства - Коврига, Олег Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Статтю присвячено визначенню логістики як важливого інструменту сучасної економіки, що забезпечує весь процес управління фінансових, інформаційних та матеріальних потоків та являється інтегрованою системою управління. Мета дослідження полягає в здійсненні оцінки логістичної системи України, виявленні недоліків та викликів, що ускладнюють її функціонування, а також в розробці шляхів для її вдосконалення. Визначено, що за умов військового стану в Україні більшість налагоджених ланцюгів постачання функціонують не в повному обсязі та потребують адаптації й удосконалення для забезпечення стійкого функціонування в умовах постійних змін. В основу дослідження було покладено метод Logistics Performance Index, де проведена оцінка стану логістичної системи України ще до початку воєнних дій. Визначено, що індекс ефективності логістики (LPI) України у період 2014-2023 років свідчить про істотне погіршення показників та демонструє вплив системних викликів і нестабільності на розвиток логістики. Для визначення місця України в рейтингу Індексу ефективності логістики протягом 2007-2023 років використовуються стандартні статистичні методи об’єднання даних, що дозволяють порівнювати логістичні системи різних держав. Встановлено, що динаміка місць України в цьому рейтингу суттєво погіршила свої позиції. Це зумовлено такими факторами, як нестабільність у митному та прикордонному оформленні, недостатній рівень інфраструктури та логістичних послуг, а також зовнішні виклики, зокрема війна з Росією, що негативно вплинули на транспортно-логістичні можливості. Дослідження також дозволило визначити, що за період війни рейтинг LPI України знизився з 61 місця в 2014 році до 79 місця в 2023 році. Тому набуває особливої актуальності необхідність застосування систем управління з орієнтацією на логістичну концепцію, де практика багатьох підприємств підтверджує її позитивний вплив, а реалізація сприяє залученню нових клієнтів, збільшенню прибутку, прискоренню впровадження сучасних транспортних технологій, покращенню обслуговування споживачів та зміцненню ринкових позицій компаній. Визначені також шляхи удосконалення транспортної логістики підприємств, що дозволить забезпечити їх стабільне функціонування і сприятиме відновленню та розвитку в умовах постійних змін.