Оцінка структурних змін у місцевих бюджетах в умовах фінансової децентралізації - Кізима, Андрій Ярославович; Маслій, Вадим Володимирович; Гордов, Олег Богданович; Лясковський, Тарас Богданович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У сучасних умовах реформування системи публічних фінансів особливої актуальності набуває проблема оцінки структурних змін у місцевих бюджетах, зумовлених упровадженням фінансової децентралізації. Перерозподіл податкових повноважень, зміна ролі трансфертів та зростання фінансової автономії територіальних громад призвели не лише до кількісних, а й до якісних трансформацій бюджетної системи на локальному рівні. Водночас у наукових дослідженнях переважають підходи, що обмежуються аналізом питомих ваг окремих статей доходів або видатків, що не дозволяє повною мірою виявити глибину та інтенсивність структурних зрушень. Метою статті є оцінка структурних змін у доходах місцевих бюджетів України в умовах фінансової децентралізації на основі застосування комплексу кількісних показників структурних зрушень. У дослідженні використано офіційні статистичні дані Міністерства фінансів України та державного вебпорталу «Open Budget» за 2012–2024 рр. Для оцінки структурної динаміки доходів місцевих бюджетів застосовано лінійний і квадратичний коефіцієнти абсолютних структурних зрушень, квадратичний коефіцієнт відносних структурних зрушень та інтегральний індекс Рябцева. Отримані результати засвідчили наявність як періодів незначних змін у структурі доходів, так і фаз посилених структурних зрушень, що припадають на роки активної реалізації реформи фінансової децентралізації та періоди зовнішніх шоків, зокрема пандемії COVID-19 та початку повномасштабної війни. Зроблено висновок, що застосування інтегральних і комплексних показників є більш інформативним порівняно з традиційним аналізом питомих ваг, оскільки дозволяє кількісно оцінити інтенсивність і спрямованість структурних змін. Отримані результати підтверджують вимірний вплив фінансової децентралізації на структуру доходів місцевих бюджетів та формують аналітичне підґрунтя для подальших міжрегіональних досліджень.