Вебдизайн як інструмент цифрового маркетингу: роль, функції та вплив на поведінку споживача - Близнюк, Сергій Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі цифрових каналів комунікації в умовах високої конкуренції за увагу споживачів і потребою поглибленого розуміння чинників, що визначають ефективність взаємодії користувачів із вебресурсами. Метою статті є обґрунтування ролі вебдизайну як чинника формування поведінки споживачів у цифровому середовищі та визначення його впливу на ключові показники результативності маркетингової діяльності. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема аналіз і синтез, узагальнення, систематизація, порівняльний аналіз, а також кейс-аналіз практичних прикладів функціонування цифрових платформ. У роботі використано підхід зіставлення показників користувацького досвіду з цифровими маркетинговими KPI для виявлення причинно-наслідкових зв’язків між параметрами взаємодії і маркетинговими результатами. У результаті дослідження встановлено, що характеристики швидкодії, візуальної стабільності та інтерактивності вебресурсів мають стійкий і відтворюваний вплив на поведінкові реакції користувачів, які проявляються в зміні рівня залученості, тривалості взаємодії, конверсійних показників та утримання аудиторії. Систематизовано функції вебдизайну в цифровому маркетингу та доведено, що вони реалізуються через механізми формування користувацького досвіду, який опосередковує трансформацію маркетингових зусиль у вимірювані результати. Виявлено обмеженість класичних цифрових маркетингових метрик у поясненні причин змін поведінки споживачів без урахування параметрів взаємодії із вебінтерфейсом. На основі зіставлення UX-метрик і маркетингових KPI обґрунтовано причинно-наслідкові зв’язки між характеристиками вебдизайну та результативністю цифрового маркетингу, що підтверджено аналізом практичних кейсів провідних цифрових платформ. Доведено доцільність інтеграції показників користувацького досвіду в систему маркетингової аналітики як інструменту підвищення обґрунтованості управлінських рішень і стратегічного розвитку цифрових каналів взаємодії зі споживачами.