Економічна ефективність використання штучного інтелекту в системі управління підприємствами - Музиченко, Андрій Олександрович; Коваль, Владислав (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті представлено дослідження щодо обґрунтування економічної ефективності використання штучного інтелекту в управлінні підприємствами. Було проаналізовано сучасний рівень впровадження штучного інтелекту в управлінні підприємствами. Виявлено тенденцію до цифрової трансформації, що охоплює як державний сектор, так і бізнес, а також освіту та соціальну сферу. У статті досліджена тематика ефективності застосування штучного інтелекту в управлінні підприємствами України та визначено основні чинники, які сприяють або перешкоджають інтеграцію цифрових технологій у бізнес-процеси. У ході роботи досліджено сучасний стан рівня використання штучного інтелекту в управлінні підприємствами. Визначено, що впровадження та ефективне застосування штучного інтелекту є потужним інструментом для підвищення економічної ефективності підприємств, зокрема в оптимізації витрат на управління процесами. Окреслено напрями використання інтелектуальних технологій для підтримки управлінських функцій, зокрема під час формування управлінських рішень, аналізу фінансово-економічних показників, організації роботи персоналу, забезпечення логістичних процесів і реалізації маркетингових стратегій. Доведено, що використання алгоритмів штучного інтелекту сприяє підвищенню обґрунтованості рішень, гнучкості бізнес-процесів та зменшенню управлінських ризиків. Визначено ключові обмеження впровадження ШІ, пов’язані з рівнем цифрової зрілості підприємств, вимогами до захисту інформації та організаційними змінами. Зроблено висновок про доцільність використання штучного інтелекту як чинника підвищення результативності управління підприємством у сучасних економічних умовах.