Порівняльний аналіз бухгалтерського балансу Угорщини та України: правові, організаційні та практичні аспекти - Ганусич, Вероніка Олександрівна; Шімон , Віолетта (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Стаття присвячена порівняльному аналізу бухгалтерського обліку та фінансової звітності в Україні та Угорщині. Основна мета дослідження — виявити схожості та відмінності між системами обліку цих двох країн, визначити їхній вплив на прозорість фінансової звітності, а також проаналізувати, як ці особливості можуть впливати на прийняття управлінських рішень. У ході дослідження використовувались методи порівняльного аналізу, систематизації, узагальнення нормативної документації та інтерпретації результатів. Результати дослідження висвітлюють ключові аспекти складання фінансової звітності, включаючи структуру бухгалтерських балансів, класифікацію активів і пасивів, терміни подання звітності та їхню публікацію. Дослідження показало, що обидві країни базують свої системи бухгалтерського обліку на Міжнародних стандартах фінансової звітності (IFRS), проте спостерігаються значні відмінності в національних підходах. В Україні фінансова звітність більш орієнтована на виконання національних стандартів бухгалтерського обліку, що включають специфічні положення щодо термінів подання та класифікації активів. В Угорщині, натомість, система побудована з більшим акцентом на гармонізацію з європейськими нормами, включаючи спрощені звіти для малого бізнесу. Висновки дослідження вказують на те, що прозорість фінансової звітності та її вплив на прийняття управлінських рішень значною мірою залежать від ступеня стандартизації та впровадження цифрових технологій у бухгалтерський облік. У висновках наголошено на важливості гармонізації національних стандартів з міжнародними, що сприятиме покращенню фінансової звітності та конкурентоспроможності підприємств. Перспективи подальших досліджень включають аналіз впливу цифровізації на бухгалтерський облік, порівняння адаптації міжнародних стандартів в інших європейських країнах і оцінку їхнього впливу на довгострокову фінансову стабільність.