Цифрова трансформація аграрного сектору України: інвестиційна динаміка, поширення Agritech та економічні ефекти - Стендер, Світлана; Балла, Інна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Мета дослідження полягає у науковому узагальненні динаміки цифрової трансформації аграрного сектору України у 2018-2024 рр., оцінюванні змін рівня впровадження цифрових технологій та визначенні економічних ефектів цифровізації на рівні аграрних підприємств. Методологічну основу дослідження становлять методи статистичного аналізу часових рядів, порівняльного та структурного аналізу, узагальнення, а також індикативний підхід із використанням інтегральних показників і ключових показників ефективності (KPI). Теоретичні положення доповнено авторськими розрахунками інвестиційної активності, рівня автоматизації виробничих процесів і результативності застосування цифрових рішень. Результати дослідження свідчать про формування стійкого тренду зростання інвестицій у цифрові технології та підвищення індексу цифрової трансформації аграрного сектору, що супроводжується розширенням практик використання AgriTech, цифрових платформ і систем управління виробництвом. Виявлено позитивний вплив цифровізації на скорочення виробничих витрат, підвищення врожайності, зниження втрат і оптимізацію логістики. Водночас у молочному напрямі зафіксовано спад обсягів виробництва, зумовлений воєнними, структурними та макроекономічними чинниками, що актуалізує потребу у зростанні технологічної інтенсивності виробництва. Встановлено, що подальший розвиток цифровізації аграрного сектору стримується нерівномірним доступом до цифрової інфраструктури, обмеженими фінансовими можливостями малих і середніх виробників, дефіцитом цифрових компетентностей і ризиками кібербезпеки. Обґрунтовано доцільність використання отриманих результатів для формування державних і регіональних програм підтримки AgriTech та побудови системи моніторингу ефективності цифрової трансформації аграрної економіки.