Адаптаційні стратегії HR менеджменту у соціально-трудовій сфері у кризових умовах - Пухай, Олена Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність науковою статті зумовлена необхідністю пошуку гнучких та інноваційних підходів до управління персоналом для збереження конкурентоспроможності організацій в умовах соціальних конфліктів, економічних спадів, пандемій та військових дій. Метою дослідження є ідентифікація та аналіз ключових адаптаційних стратегії HR-менеджменту в соціально-трудовій сфері в умовах поточних кризових ситуацій. Методи. У дослідженні використано системний підхід, що дозволив проаналізувати вплив кризових чинників на соціально-трудову сферу та HR-менеджмент. Застосовано методи теоретичного аналізу та синтезу для узагальнення наявних наукових досліджень і визначення викликів, з якими стикаються HR-фахівці. Для вивчення адаптаційних механізмів застосовано порівняльний аналіз, що включає гнучкі форми зайнятості, психологічну підтримку, мотиваційні системи та кризове лідерство. Дослідження спирається на аналіз статистичних даних та практичних кейсів, зокрема тих, що стосуються впливу повномасштабного вторгнення на ринок праці України. Результати. У статті зазначено, що в умовах кризи HR-фахівці зіштовхуються з численними серйозними труднощами, які вимагають гнучкості, адаптивності, стратегічного міркування та здатності приймати оперативні рішення. Відповідно у роботі ідентифіковані такі виклики, які впливають на HR менеджменту в кризових умовах: забезпечення стабільної роботи персоналу, організація управління у нових умовах (перехід на дистанційний режим або гібридну модель), забезпечення безпеки працівників, управління психологічним кліматом організації. Вказано, що підвищений рівень стресу та вигоряння серед співробітників, нестабільність їхнього емоційного стану через зовнішні подразники, відсутність можливостей для забезпечення психологічної підтримки негативно позначаються на продуктивності соціально-трудової сфери. Результати дослідження також продемонстрували важливість імплементації ситуаційної стратегії, ротації кадрів та проєктної зайнятості. Водночас, важливим механізмом є реалізація кризового лідерства – підходу до управління в умовах невизначеності, який дозволяє організації мінімізувати ризики, зберегти продуктивність та підтримати моральний стан команди. Ідентифіковані адаптаційні стратегії спрямовані не лише на подолання поточних викликів, але й на формування стійкості організацій та створення умов для довгострокового розвитку соціально-трудової сфери. Висновки. Впровадження адаптаційних стратегій у HR-менеджменті є критично важливим для підтримки стабільності та стійкості організацій у кризові періоди. Використання гнучких рішень, таких як проєктна зайнятість та ситуаційний підхід, а також розвиток кризового лідерства, дозволяє мінімізувати ризики та створювати нові можливості для розвитку. Приватний сектор демонструє більшу гнучкість у застосуванні цих стратегій порівняно з державним.