Адаптаційно-антикризовий маркетинг посівного матеріалу як інструмент виживання та стабілізації вітчизняного аграрного ринку - Кундря-Висоцька, Оксана Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті проаналізовано сучасні виклики, які загрожують ефективному функціонуванню аграрного ринку, зокрема, виробництву та реалізації посівного матеріалу, що є базовою основою вітчизняної продовольчої індустрії. Доведено, що маркетинг стає не лише інструментом просування, а й механізмом адаптації до зовнішніх потрясінь. Метою статті є дослідження актуальних маркетингових інструментів в структурі адаптаційно-антикризового маркетингу в аграрному секторі задля виокреслення оптимальної маркетингової моделі посівного матеріалу. Методологічною основою дослідження стали загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема аналіз і синтез - для узагальнення наукових підходів до організації адаптаційно-антикризового маркетингу посівного матеріалу у воєнний період; системний підхід – для узагальнення чинників впливу на маркетингову методологію; структурно-логічний метод – для виокреслення ключових параметрів моделі адаптаційно-антикризового маркетингу посівного матеріалу; абстрактно-логічний – для фомування обгрунтованих висновків щодо імплементації запропонованої моделі. Результати. Обгрунтовано ключове завдання адаптаційно-антикризового маркетингу на ринку посівного матеріалу у воєнний період, спрямоване не лише на виживання, а й на формування конкурентних переваг вітчизняних агровиробників у кризовий період. Згруповано проблеми маркетингової реалізації з метою виокреслення оптимальної моделі адаптаційно-антикризового маркетингу на ринку посівного матеріалу. Висновки. За результатами дослідження обгрунтовано ключове завдання адаптаційно-антикризового маркетингу на ринку посівного матеріалу у воєнний період, спрямоване не лише на виживання, а й на формування конкурентних переваг вітчизняних агровиробників у кризовий період.