Аналіз світових тенденції та напрямів розвитку цифрових технологій - Решетняк, Олена Іванівна; Юрченко, Олексій Костянтинович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є аналіз сучасних світових тенденцій розвитку цифрових технологій, визначення їх ключових напрямів, особливостей та впливу на трансформацію економічних процесів у глобальному масштабі. Використано методи бібліоментричного аналізу, системного та порівняльного аналізу, узагальнення й наукової інтерпретації аналітичних матеріалів провідних міжнародних організацій і консалтингових компаній. Інформаційну базу склали звіти Digital Cooperation Organization, McKinsey & Company, Gartner та інші галузеві прогнози. Застосовано підхід огляду трендів (trend analysis), що дало змогу виокремити ключові напрями цифрової трансформації та оцінити їх соціально-економічні наслідки. Результати. Проведений бібліометричний аналіз за даними наукометричної бази Scopus показав зростання інтересу науковців до тематики цифрових технологій. У результаті дослідження встановлено, що розвиток цифрових технологій має комплексний і багатовимірний характер та охоплює такі ключові напрями, як штучний інтелект і генеративний АІ, хмарні й периферійні обчислення, мережі нового покоління (5G/6G), Інтернет речей, аналітика великих даних, автоматизація та роботизація. Доведено, що цифрова трансформація виходить за межі технологічних змін і супроводжується трансформацією бізнес-моделей, ринку праці, систем управління та державної політики. Визначено, що ключовими факторами успішної цифровізації є розвиток інфраструктури, цифрових навичок, регуляторного середовища, інновацій і механізмів забезпечення довіри та кібербезпеки. Окремо підкреслено зростання значущості екологічної сталості цифрового розвитку у зв’язку зі збільшенням енергоспоживання ІКТ-сектору. Висновок: цифрові технології стають визначальним чинником довгострокового економічного зростання та конкурентоспроможності. Їх ефективне впровадження потребує системного підходу, що поєднує технологічні інновації, розвиток людського капіталу, інституційні реформи та міжнародну координацію з метою формування безпечної, інклюзивної та стійкої цифрової економіки.