Управління підприємницькими ризиками як елемент антикризового менеджменту підприємства - Назаренко, Ярослава Ярославівна; Волинець, Людмила Миколаївна; Горобінська, Ірина Владиславівна; Лущай, Юрій Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У роботі досліджуються процеси управління підприємницькими ризиками як основного елемента антикризового менеджменту підприємства. Об’єктом дослідження є система управління підприємницькими ризиками в структурі антикризового менеджменту. Мета статті полягає у розробці теоретико-методологічних основ та практичних інструментів управління підприємницькими ризиками як ключового компонента антикризового менеджменту підприємства, спрямованого на підвищення стійкості до внутрішніх і зовнішніх загроз, гарантування безперервності бізнес-процесів та формування гнучкої стратегії розвитку за умов економічної нестабільності. Для досягнення поставленої мети в ході дослідження було використано комплекс відомих наукових методів: методи узагальнення було використано для узагальнення підходів до узагальнення підприємницьких ризиків, а також для формування висновків і рекомендацій; для теоретичного обґрунтування важливості формування ефективного механізму управління підприємницькими ризиками застосовано метод логічного синтезу; використання методів аналізу та синтезу дозволило показати необхідність формування стратегії та механізму управління підприємницькими ризиками як елементу антикризового менеджменту підприємствва; для наочного представлення результатів дослідження та їх схематичної інтерпретації використовувався метод побудови схем і моделей. Результати. Визначено, що механізм управління підприємницькими ризиками, який динамічно підлаштовується під зміни внутрішнього та зовнішнього середовища, забезпечує підприємству не тільки пом’якшення наслідків несприятливих подій, але й формування операційної стійкості, спроможності до швидкого відновлення, стратегічної маневреності та ринкової конкурентоспроможності. Висновки. Підприємницький ризик є об’єктивним та невід’ємним атрибутом господарської діяльності в умовах нестабільної економіки, що вимагає формуванню системного підходу до його ідентифікації, аналізу, оцінювання та нейтралізації. Запропонований алгоритм його впровадження охоплює основні етапи послідовної реалізації – від діагностики ризиків і стратегічного планування до інституційних змін, цифрової трансформації, підготовки кадрів і безперервного самоналаштування. Така поетапна структура гарантує гнучку еволюцію системи відповідно до динаміки зовнішнього середовища. Робота підкреслює важливість інтеграції системи управління підприємницькими ризиками в усі ланки та структурні підрозділи підприємства з метою швидкого реагування на зміни зовнішнього та внутрішнього середовища і посилення антикризової стійкості підприємства.