Цінова політика у системі маркетингового менеджменту підприємства: теоретичні засади та сучасні підходи - Трушкіна, Наталія Валеріївна; Кузьменко, Ольга Андріївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Мета дослідження полягає у теоретичному узагальненні сучасних наукових підходів до формування цінової політики та обґрунтування її ролі як інтегрованої складової маркетингового менеджменту в умовах динамічного ринкового середовища. Актуальність дослідження зумовлена фрагментарністю наявних наукових трактувань і відсутністю узгодженого підходу до розуміння цієї категорії в контексті стратегічних і поведінкових чинників розвитку бізнесу. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи пізнання економічних процесів, зокрема аналіз і синтез, індукція та дедукція, логічне узагальнення, системний і порівняльний підходи. Застосування зазначених методів дало змогу проаналізувати сучасні зарубіжні та вітчизняні наукові публікації, виявити концептуальні відмінності в трактуванні управління цінами, а також здійснити їх систематизацію з позицій відповідності сучасній парадигмі маркетингового управління. У результаті дослідження встановлено, що існуючі підходи до управління цінами здебільшого зосереджуються на окремих аспектах ціноутворення та не забезпечують цілісного бачення цієї категорії. Обґрунтовано доцільність інтеграції стратегічних, ринкових і поведінкових елементів у межах єдиної управлінської логіки. Проведена систематизація підходів дозволила виявити їх ключові обмеження та довести переваги комплексного управлінсько-системного бачення, яке забезпечує узгодженість цінових рішень з іншими інструментами маркетингової діяльності. Запропоновано авторське узагальнення, що розкриває управління цінами як цілісну систему рішень, спрямовану на досягнення довгострокової конкурентної стійкості. Зроблено висновок, що перехід від інструментального до інтегрованого підходу до управління цінами є необхідною умовою підвищення ефективності маркетингового управління в сучасних умовах. Отримані результати формують теоретичну основу для подальших прикладних досліджень і можуть бути використані під час розроблення маркетингових стратегій з урахуванням споживчої цінності, конкурентного середовища та стратегічних орієнтирів розвитку підприємств.