Аналіз інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств у періоди нестабільності та страхування сільськогосподарських ризиків - Алескерова, Юлія Володимирівна; Федоришина, Лідія Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є комплексна оцінка інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств у періоди економічної та політичної нестабільності на прикладі ПП «Агротемп Плюс», визначення ключових фінансових факторів, що забезпечують стабільність діяльності підприємства, а також аналіз ефективності страхування сільськогосподарських ризиків як інструменту підтримання фінансової стійкості та зниження рівня ризиків для інвесторів. Актуальність дослідження зумовлена підвищеним рівнем невизначеності зовнішнього середовища, зростанням виробничих і кліматичних ризиків та обмеженим доступом аграрних підприємств до фінансових ресурсів. Для досягнення поставленої мети застосовано комплексний методологічний підхід, що включає аналіз фінансової звітності підприємства, оцінку динаміки та структури власного і позикового капіталу, дослідження показників фінансової стійкості, платоспроможності та ефективності фінансового менеджменту. Особливу увагу приділено інструментам ризик-менеджменту, зокрема страхуванню виробничих, кліматичних та ринкових ризиків, які мають суттєвий вплив на результати діяльності сільськогосподарських підприємств. Результати дослідження засвідчили стабільне зростання власного капіталу ПП «Агротемп Плюс» у 2021–2024 роках з 44 900 тис. грн до 52 431 тис. грн, що свідчить про ефективну фінансову політику та здатність підприємства до самофінансування. Одночасно спостерігається скорочення обсягів позикового капіталу з 14 679 тис. грн до 6 940 тис. грн та оптимізація співвідношення власних і позикових коштів, яке у 2024 році становило 88,3 % та 11,7 % відповідно. Використання страхування сільськогосподарських ризиків сприяє мінімізації можливих фінансових втрат, підвищує рівень фінансової безпеки підприємства та формує додаткові гарантії для потенційних інвесторів. У цілому ПП «Агротемп Плюс» демонструє фінансову стійкість, адаптивність до кризових умов і здатність забезпечувати сталий розвиток навіть за умов економічної та політичної нестабільності.