Інтегровані маркетингові комунікаційні стратегії розвитку регіональних центрів підтримки підприємництва як ключовий елемент маркетингового менеджменту - Бабаченко, Лариса Валентинівна; Хоменко, Інна Олександрівна; Лисенко, Ірина Володимирівна; Рисак, Олександр Володимирович; Немчик, Вікторія Валеріївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є дослідження теоретико-методичних засад формування та реалізації інтегрованих маркетингових комунікаційних стратегій у діяльності регіональних центрів підтримки підприємництва; обґрунтування ролі інтегрованого маркетингу як системного інструменту підвищення ефективності комунікацій, формування довіри до інституцій розвитку та посилення їх конкурентних позицій у регіональному бізнес-середовищі; аналіз сучасних підходів до використання маркетингових інструментів у практиці підтримки малого і середнього бізнесу, стартапів та інноваційних ініціатив. Для досягнення поставленої мети застосовувалися загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, а саме: метод аналізу і синтезу для узагальнення наукових підходів до сутності інтегрованих маркетингових комунікацій та ролі комунікаційних стратегій у системі маркетингового менеджменту; системний підхід для розгляду регіональних центрів підтримки підприємництва як цілісної системи маркетингового менеджменту з взаємопов’язаними комунікаційними елементами; порівняльний аналіз для зіставлення вітчизняних і зарубіжних концепцій інтегрованих маркетингових комунікацій та моделей їх реалізації. Виявлено ключові проблеми та бар’єри впровадження інтегрованих маркетингових стратегій у діяльності регіональних центрів підтримки підприємництва, зумовлені ресурсними обмеженнями, цифровою трансформацією та зміною поведінки цільових аудиторій. Запропоновано напрями вдосконалення маркетингових стратегій на основі використання інноваційних комунікаційних інструментів та системного підходу до управління маркетинговою діяльністю. Сформульовано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності функціонування регіональних центрів підтримки підприємництва та їх ролі у розвитку підприємницької екосистеми. Застосування інтегрованих маркетингових стратегій виступає ключовою умовою підвищення значущості регіональних центрів підтримки підприємництва у формуванні підприємницьких екосистем та зміцненні їх довгострокової інституційної спроможності.