Регулювання міжбюджетних відносин в Україні в умовах децентралізації та трансформації міжурядових фінансів - Кладницька, Тетяна Анатоліївна; Волошанюк, Наталя Володимирівна; Цюпа, Оксана Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
В сучасних умовах система міжбюджетних відносин в нашій державі знаходиться на критичній стадії переходу від невідкладного антикризового управління до програмно-цільового планування. Децентралізаційна реформа нині наражається на виклики розбалансованого відновлення територій та потребою у переоцінці горизонтального вирівнювання. Євроінтеграційне спрямування України визначає потребу у продовженні реформування бюджетної системи в контексті посилення місцевого самоврядування з розширенням їхньої фінансової незалежності при розв’язанні пріоритетних завдань місцевого та територіального розвитку. Це все вимагає формування механізму формування міжбюджетних відносин, який зумів забезпечити інтереси публічних органів влади. За його допомогою органи центральної влади будуть мати змогу забезпечити сприятливі передумови для посилення територіального потенціалу, покращення рівень ділової активності та суспільний добробут. Мета статті полягає у розкритті регулювання міжбюджетних відносин в Україні в умовах децентралізації та трансформації міжурядових фінансів. Методологія дослідження ґрунтується на використанні таких методів: аналізу і синтезу, індукції і дедукції, системному і комплексному підході, графічний метод та метод узагальнення. Результати дослідження. Розкрито особливості розвитку міжбюджетних відносин в Україні в сучасних умовах. Проаналізовано показники фінансової спроможності територіальних громад в Україні. Наведено напрями подальшого розвитку міжбюджетних відносин в Україні. Висновки. Міжбюджетні відносини в Україні в умовах децентралізації та трансформації міжурядових фінансів є важливим механізмом стимулювання місцевого розвитку. Однак сучасний розвиток міжбюджетних відносин формувався під впливом безпекових факторів, що загострило потребу у поєднанні принципів незалежності територіальних громад із суворим державним наглядом за використанням ресурсів. З’ясовано, що фінансовій спроможності територіальних громад притаманна суттєвий дисбаланс. Попри те, що децентралізаційна реформа надала територіальним громадам суттєві повноваження, на можливість виконувати їх без зовнішнього фінансування впливає географічне розташування та чисельність платників податків. Чимало територіальних громад в Україні на даний час має доволі низький рівень податкоспроможності, що пов’язано з нерівномірним розміщенням виробничих потужностей та міграцією, що вимагає переоцінки підходів до зарахування податку на доходи фізичних осіб та розширення місцевих податків і зборів. Перспективи подальших досліджень повинні включати розробку нових механізмів міжбюджетних відносин на основі цифровізації із використанням найкращого закордонного досвіду.