Сучасні фінансові потоки страхового ринку України - Бондаренко, Павло Валерійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є аналіз фінансових потоків страхового ринку України в умовах макроекономічної нестабільності, спричиненої геополітичними конфліктами, інфляцією та реформами. Автор прагне не лише окреслити стан ринку, але й запропонувати інструменти прогнозування його розвитку через моделювання динаміки премій, виплат, активів та резервів. Акцент зроблено на стійкості сектору, його інтеграції у європейський фінансовий простір та перспективах цифровізації й регуляторних змін. Методика поєднує статистичний аналіз даних НБУ та аналітичних звітів, регресійне моделювання для прогнозування премій, а також розробку коефіцієнта динамічної збалансованості фінансових потоків (ДЗФП). Використано компаративний аналіз для зіставлення українського ринку з ринками ЄС, особливо у сфері воєнного перестрахування. У 2024–2025 роках ринок продемонстрував суттєве зростання. Валові премії у 2024 році становили 53,1 млрд. грн., у 2025 році прогнозувалися на рівні 70 млрд. грн., виплати зросли до 18,77 млрд. грн. Регресійна модель передбачає премії у 2026 році на рівні 81,5 млрд. грн., що свідчить про можливе уповільнення темпів приросту. ДЗФП для ризикового страхування підтвердив стійкість, тоді як сегмент життя виявив чутливість до зовнішніх змін. Активи у II кварталі 2025 року досягли 81,6 млрд. грн., резерви – 50 млрд. грн. Кількість компаній скоротилася до 57, а провідні позиції зайняли іноземні гравці. Унікальною рисою стало воєнне перестрахування за участю міжнародних інституцій. Страховий ринок України демонструє здатність до адаптації. Зростання премій і активів свідчить про відновлення довіри, однак викликами залишаються низька пенетрація, залежність від іноземного капіталу та нестабільність сегмента життя. Перспективи розвитку полягають у гармонізації законодавства з європейськими стандартами, цифровізації послуг, розширенні воєнного страхування та використанні ДЗФП як інструменту стратегічного планування. Наукова новизна полягає у впровадженні ДЗФП та застосуванні регресійної моделі прогнозування премій, а практична значущість – у можливості використання результатів для регуляторів, страховиків та інвесторів.