Фінансові інструменти підтримки діджиталізації туристичних підприємств України в контексті євроінтеграції - Графська, Орислава Іванівна; Петришин, Дмитро Юрійович; Боднар, Роман Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті здійснено науково-аналітичний огляд фінансових інструментів підтримки діджиталізації туристичних підприємств України в умовах глибоких кризових потрясінь та євроінтеграційних трансформацій. Цифровізацію туризму в сучасних умовах обґрунтовано як інструмент підвищення конкурентоспроможності та інноваційності туристичних послуг, що одночасно забезпечує життєстійкість бізнесу, збереження його ринкової присутності та формування передумов для післявоєнного відновлення. Проаналізовано еволюцію наукових підходів до трактування цифровізації туристичних підприємств, розмежовано суміжні поняття «діджиталізація» та «цифрова трансформація», а також окреслено роль концепцій Tourism 4.0 і smart-дестинацій у формуванні сучасної моделі розвитку туристичної галузі. Особливу увагу приділено характеристиці фінансових механізмів, що сприяють упровадженню цифрових технологій у діяльність туристичних підприємств, зокрема державним програмам пільгового кредитування, грантовим інструментам, державно-приватному партнерству, міжнародній фінансовій допомозі, податковим стимулам і місцевим ініціативам. Розкрито значення євроінтеграції як чинника розширення доступу українського туристичного бізнесу до програм і фондів Європейського Союзу, а також до глобальних ініціатив міжнародних організацій, спрямованих на підтримку цифрових проєктів малого і середнього бізнесу. Проаналізовано вплив воєнних викликів на фінансову підтримку цифровізації туризму та показано, що саме кризові умови стимулювали прискорене впровадження онлайн-сервісів, цифрового маркетингу та безконтактних технологій. Зроблено висновок про необхідність переходу від фрагментарних заходів підтримки до формування цілісної стратегії фінансового забезпечення цифрової трансформації туристичної галузі України, узгодженої з європейськими стандартами сталого розвитку. Запропоновано напрями вдосконалення фінансової політики у сфері туризму, спрямовані на посилення інституційної спроможності, масштабування успішних цифрових практик та забезпечення довгострокової стійкості галузі в контексті євроінтеграції.