Моделювання економічних даних як основа аналітичної підтримки управлінських рішень - Дмитрів, Олена Романівна; Дмитрів, Дмитро Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є обґрунтування ролі моделювання економічних даних як методологічної основи аналітичної підтримки управлінських рішень в умовах цифрової трансформації економіки. У дослідженні зосереджено увагу на взаємозв’язку між якістю структури економічних даних, можливостями їх аналітичної обробки та обґрунтованістю управлінських рішень, а також на значенні формування відповідних аналітичних компетентностей у процесі підготовки бакалаврів з економіки. Методологічну основу роботи становлять методи аналізу та узагальнення наукових публікацій, що дозволило виокремити спільні підходи до використання економічних даних у процесах управління. У дослідженні використано підхід, що поєднує концептуальне моделювання та нормалізацію даних як інструменти забезпечення цілісності, несуперечливості та аналітичної придатності економічної інформації в управлінських системах. Показано, що накопичення значних масивів економічних даних саме по собі не забезпечує підвищення якості управлінських рішень без належного моделювання економічних об’єктів і зв’язків між ними. Обґрунтовано, що помилки на етапі концептуального моделювання та порушення принципів нормалізації призводять до спотворення аналітичних показників і зростання управлінських ризиків. Запропоновано логічну послідовність «моделювання економічних даних – якість економічного аналізу – управлінський інсайт», яка розкриває функціональний зв’язок між структурою даних та результативністю управління. Показано, що використання такого підходу у процесі підготовки бакалаврів з економіки сприяє розвитку аналітичного мислення та здатності до інтерпретації результатів економічного аналізу. Зроблено висновок, що моделювання економічних даних є ключовою складовою сучасної системи аналітичної підтримки управлінських рішень і має розглядатися як методологічна основа забезпечення їх обґрунтованості. Результати дослідження підтверджують доцільність інтеграції концептуального моделювання та нормалізації даних у підготовку бакалаврів з економіки з метою підвищення якості аналітичної підготовки та відповідності вимогам сучасної управлінської практики. Перспективи подальших досліджень пов’язані з адаптацією підходів до моделювання економічних даних в системах підтримки управління різних рівнів.