Сталий розвиток та інноваційна модернізація газотранспортної системи України в умовах євроінтеграції - Вижанов, Олександр Сергійович; Гавриш, Олег Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність статті визначена потребою переосмислення ролі та напрямів розвитку газотранспортної системи (ГТС) України в умовах геоекономічних зрушень та зменшення обсягів транзиту газу. Метою роботи є окреслення стану ГТС України в контексті євроінтеграції, узагальнення міжнародного досвіду можливостей її модернізації та обґрунтування практичних рекомендацій щодо впровадження інноваційних, екологічних, цифрових і правових рішень для підвищення ефективності, стійкості та відповідності ГТС європейським стандартам. У дослідженні використано комплекс взаємодоповнювальних наукових методів. Метод аналізу застосовано для оцінювання сучасного стану ГТС України та виявлення основних проблем її функціонування. За допомогою порівняльного аналізу співставлено підходи до модернізації транспортно-енергетичних систем у країнах Європейського Союзу та в Україні з метою визначення дієвих практик. Системний метод дав можливість розглядати ГТС як складну соціально-економічну та техніко-екологічну систему із взаємопов’язаними елементами. Результати дослідження дали змогу оцінити сучасний стан ГТС України та узагальнили головні проблеми її функціонування: фізичний знос інфраструктури, низьке завантаження потужностей, обмежені фінансові ресурси та нестабільність інвестиційного середовища. На основі аналізу досвіду країн Європейського Союзу систематизовано ефективні підходи до її модернізації, що поєднують технічну трансформацію, цифровізацію управління та екологічні рішення. Охарактеризовано роль цифровізації, фінансових механізмів і гармонізації правового поля з нормами Європейського Союзу як основних інструментів підвищення прозорості, надійності та стійкості системи під час економічної турбулентності. Сформульовано висновок, що розвиток ГТС України можливий лише за умови комплексного підходу: оновлення інфраструктури, впровадження смартсистем моніторингу й автоматизації, використання зелених фінансів та імплементації норм Європейського Союзу в національне законодавство, що гарантує ефективність, екологічну безпеку та інтеграцію в європейський енергетичний простір.