Просування електронної комерції: як реклама впливає на продажі та поведінку споживачів - Пашняк, Інна Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Дослідження спрямоване на висвітлення теоретичних і практичних особливостей просування електронної комерції на прикладі ринку електронної комерції США та України. У ході дослідження були використані такі матеріали: 1) праці українських і закордонних науковців, присвячених дослідженню просування та реклами електронної комерції, цифровим інструментам реклами тощо; 2) звіти світових консалтингових компаній, таких як Sellers Commerce, Mobiloud, Рublift та Statista. Для досягнення мети дослідження застосовувалися такі наукові методи: методи схематичного та графічного відображення даних для візуалізації теоретичних і практичних основ дослідження, а саме – рейтингу світових країн-лідерів за обсягом електронної комерції, динаміки кількості покупців в США на різних соціальних платформах з 2019 по 2025 рік, витрат на цифрову рекламу в Україні з 2019 по 2024 роки; метод логічного узагальнення результатів (для формулювання висновків), методи систематизації і порівняння, індукції та дедукції. У ході дослідження з’ясовано, що сучасні способи реклами електронної комерції включають різноманітні інструменти, такі як персоналізована реклама, реклама через соціальні мережі, реклама на основі контексту, реклама через відео, реклама через пошукові системи (SEM), ретаргетинг, реклама через мобільні додатки, штучний інтелект для реклами та гейміфікація. Було визначено, що кожний з цих інструментів має свої особливості та переваги, а їх інтеграція дає змогу створити комплексну рекламну стратегію, що підвищує ефективність рекламних кампаній. Проаналізовано електронну комерцію в США, де визначено основні методи реклами, зокрема цифрову рекламу, рекламу в пошукових системах, таргетинг через соціальні мережі та відеорекламу. Наголошено на важливості застосування автоматизації рекламних кампаній і технологій штучного інтелекту, що оптимізують процеси та підвищують персоналізацію рекламних матеріалів. Обґрунтовано відмінності в підходах до реклами електронної комерції в Україні, де більше акценту робиться на інтеграцію реклами в мобільні додатки та платіжні системи. На підставі проведеного аналізу надано висновок, що хоча технології реклами в Україні ще розвиваються, новітні інструменти поступово набирають популярність, що свідчить про зростаючу схожість українського ринку з розвиненими міжнародними практиками.