Цифрова трансформація внутрішньоаудиторської діяльності у міжнародних корпораціях - Пономарьова, Наталія Анатоліївна; Сибірцев, Володимир Васильович; Кабенгеле, Григорій Теофіло (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є дослідження процесів цифрової трансформації внутрішнього аудиту, їхніх переваг та викликів впровадження у діяльність міжнародних корпорацій. Для досягнення мети дослідження використано комплекс наукових методів. Зокрема, метод узагальнення застосовано для систематизації міжнародного досвіду впровадження цифрових технологій у внутрішньому аудиті та формування висновків і рекомендацій. Для виявлення спільних та відмінних рис застосування технологічних рішень у різних організаціях використано метод порівняння. Структурно-функціональний аналіз дав змогу дослідити внутрішню організацію цифрових аудиторських систем і визначити роль їхніх основних технологічних компонентів, а системний підхід забезпечив можливість розглядати цифрову трансформацію внутрішнього аудиту як складну динамічну систему взаємопов’язаних елементів: технологій аналізу даних, штучного інтелекту, роботизованої автоматизації процесів, хмарних платформ та механізмів безперервного моніторингу. Результати. У статті проаналізовано базові технології, що визначають трансформацію функцій внутрішнього аудиту у контексті цифровізації глобальної економіки: застосування штучного інтелекту та машинного навчання для прогнозного оцінювання ризиків, роботизовану автоматизацію рутинних процесів, хмарні платформи для централізованого управління ризиками та системи безперервного моніторингу. Визначено переваги цифрової модернізації, зокрема покращення можливостей виявлення ризиків через проактивну ідентифікацію та моніторинг у реальному часі, оптимізацію ресурсів через автоматизацію збирання доказів та аналітики. Водночас виявлено критичні виклики впровадження цифровізації, особливо пов’язані із кібербезпекою, недостатньою компетентністю персоналу та складністю дотримання вимог конфіденційності даних у численних юрисдикціях. На основі аналізу міжнародного досвіду сформульовано рекомендації щодо успішної цифрової трансформації, зокрема необхідність використання комплексних стратегій управління змінами за підтримки корпоративного керівництва, багатоформатних навчальних програм для працівників та ретельного добору технологій з урахуванням можливостей їхньої інтеграції та масштабованості. Висновки. З’ясовано, що успішна цифровізація внутрішнього аудиту залежить від поєднання новітніх технологій, ефективного управління змінами та розвитку фахових компетенцій для роботи з новими цифровими інструментами. Впровадження найкращих цифрових практик у внутрішній аудит сприяє підвищенню його ефективності, покращенню виявлення ризиків та трансформації аудиторської функції у стратегічного бізнес-партнера у глобальному цифровому середовищі.