Логістична оптимізація розподілу управлінських ресурсів команди проекту при взаємодії зі стейкхолдерами - Піддубна, Н.М.; Ходікова, І.В. (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Управління зацікавленими сторонами у сучасних проектах ускладнюється необхідністю ефективного розподілу обмежених ресурсів команди між множинними стейкхолдерами з різними інтересами та рівнями впливу. Традиційні методи управління стейкхолдерами орієнтовані переважно на якісний аналіз, використовуючи матриці класифікації та експертні оцінки, що не дозволяє приймати кількісно обґрунтовані рішення щодо пріоритизації взаємодій. Відсутність формалізованих підходів особливо актуальна на етапах ініціювання та планування, коли необхідно визначити оптимальний баланс між витратами ресурсів команди та очікуваною цінністю від залучення різних груп стейкхолдерів. Метою дослідження є побудова оптимізаційної моделі управління стейкхолдерами на основі перенесення принципів класичної транспортної задачі у площину проектних відносин. Методологічною базою є поєднання логістичної концепції потокових процесів, апарату лінійного програмування та багатокритеріального аналізу. Ключовою ідеєю є інтерпретація стейкхолдерів як постачальників ресурсів впливу та експертизи, а вимог проекту як точок споживання цих ресурсів. Побудована оптимізаційна модель орієнтована на пошук максимуму сумарного ефекту від всіх взаємодій при врахуванні обмежень на доступність ресурсів стейкхолдерів та обов’язковості повного забезпечення проектних потреб. Для практичного застосування моделі розроблено інструментарій визначення вхідних даних: способи грошової оцінки корисності від залучення стейкхолдерів, комплексний показник трудомісткості взаємодії, техніка декомпозиції проектних вимог на елементарні складові та методика інтегральної оцінки можливостей зацікавлених сторін з урахуванням їх часового ресурсу, повноважень та компетентності. Запропонований підхід створює основу для раціонального вибору стратегій взаємодії та ефективного використання управлінського потенціалу проектної команди в умовах конкуренції за обмежені ресурси.