Оцінювання ризиків альтернативних фінансових потоків підприємництва: цифрові активи та управління фінансовою безпекою - Сергієнко, Олена Андріанівна; Тонєва, Кристина Валеріївна; Застьола, Євген Олексійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Мета. Дана наукова праця спрямована на фундаментальне обґрунтування та розробку комплексу структурно-функціональних моделей для оцінювання ризиків управління фінансовими потоками в умовах безпрецедентної економічної турбулентності. Ключовий акцент дослідження зроблено на інтеграції альтернативних цифрових активів у загальну систему корпоративної безпеки та адаптації міжнародних стандартів ризик-менеджменту для забезпечення життєздатності бізнесу в умовах системних шоків. Робота покликана сформувати теоретико-методологічний базис для переходу від реактивного управління до стратегії антикрихкого розвитку підприємства через використання інструментів цифровізації та предиктивної аналітики. Методи. Методологічний апарат дослідження базується на використанні системного підходу для проектування архітектури фінансової безпеки та порівняльного аналізу гнучких стандартів ризик-менеджменту, таких як ISO 31000 та COSO ERM. У процесі розробки прогнозних компонентів застосовано інструментарій штучного інтелекту та імітаційне моделювання за методом Монте-Карло для сценаріїв волатильності цифрових активів. Окрему увагу приділено концепціям поведінкових фінансів для ідентифікації та подальшого нівелювання когнітивних упереджень менеджменту (оптимізму та якорування), що дозволяє підвищити об’єктивність інвестиційних рішень у межах процедур дебіасингу. Результати. У ході дослідження автором розроблено системну архітектуру забезпечення конкурентоспроможності підприємства, де потоки від цифрових активів (Crypto Cash Flow) виступають універсальним інтегруючим елементом між галузевими ризиками та внутрішнім ресурсним потенціалом. Сформовано функціональну модель управління ризиками, яка поєднує алгоритмічне казначейство з використанням токенізованих активів реального світу (RWA) та смарт-контрактів для нівелювання загроз ліквідності. Головним результатом є авторська інтегральна модель управління фінансовими потоками, що синтезує ядро предиктивного аналізу (AI-Driven Forecasting Core), шар ризик-оркестрації (Risk Orchestration Layer) та модуль стратегічного розподілу ресурсів (Strategic Allocation Module). Доведено, що такий підхід дозволяє перетворити невизначеність на конкурентну перевагу та уникнути стратегічних помилок при фінансуванні інновацій. Висновки. Впровадження запропонованих моделей забезпечує еволюційний перехід підприємства від режиму короткострокового виживання до стану справжньої корпоративної стійкості (resilience). Використання інтегрального підходу дозволяє ефективно захищати ліквідність через гібридні методи хеджування, що поєднують фінансові інструменти з механізмами операційної гнучкості. Автоматизація казначейських процесів та мінімізація людського фактора у прогнозуванні сприяють зміцненню фінансової безпеки бізнесу в умовах обмеженого доступу до традиційного капіталу. Результати дослідження формують наукову основу для побудови антикрихких систем управління, що здатні не лише протистояти кризам, а й розвиватися завдяки використанню новітніх цифрових можливостей.