Трансформація страхового ринку України: цифровізація, інновації та європейська інтеграція - Крихівська, Наталія Олегівна; Ромашко, Олександра Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Статтю присвячено дослідженню трансформації страхового ринку України в умовах економічної нестабільності, цифровізації фінансових послуг, розвитку інноваційних страхових продуктів та європейської інтеграції. Актуальність теми зумовлена зростанням ролі страхування як ключового інструменту управління ризиками, забезпечення фінансової стійкості та підтримки економічного відновлення, а також необхідністю адаптації страхового сектору до нових регуляторних та технологічних викликів. Метою статті є обґрунтування напрямів трансформації страхового ринку України в умовах воєнних ризиків, цифровізації фінансових послуг, розвитку інноваційних страхових моделей та посилення європейської інтеграції, а також формування практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності функціонування страхового сектору та його ролі в економічному відновленні країни. У дослідженні застосовано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема аналіз і синтез, системний та порівняльний підходи, методи узагальнення й логічного моделювання. Результати дослідження полягають у визначенні ключових викликів розвитку страхового ринку України, серед яких низький рівень довіри, фрагментарна цифровізація, обмежений розвиток інноваційних страхових продуктів. Обґрунтовано роль цифровізації як чинника підвищення операційної ефективності та клієнтоорієнтованості страхових компаній, систематизовано інноваційні страхові продукти. Доведено, що європейська інтеграція сприяє інституційному зміцненню страхового ринку та підвищенню фінансової стійкості страховиків. Висновки полягають у тому, що запропонована концептуальна модель трансформації страхового ринку України, яка передбачає узгоджену взаємодію регулятора, страхових компаній і фінансового ринку, створює передумови для зміцнення довіри, підвищення фінансової стійкості та посилення ролі страхування у фінансуванні економічного відновлення країни.