Механізм управління інтелектуальним потенціалом України в надзвичайних умовах: стратегічні напрями та інструментарій реалізації - Андрусів, Уляна Ярославівна; Маринчак, Роман Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті проаналізовано сучасні виклики управління інтелектуальним потенціалом України в умовах війни та масштабних міграційних процесів. Обґрунтовано необхідність розробки комплексного механізму, який інтегрує антикризовий компонент на всіх рівнях управління для забезпечення оперативного реагування на загрози збереженню інтелектуального потенціалу. Метою статті є розробка та наукове обґрунтування механізму управління інтелектуальним потенціалом України через визначення структурних компонентів, системи стратегічних заходів, інструментів реалізації та етапів впровадження. Результати. Розроблено механізм управління інтелектуальним потенціалом, структурований у вісім взаємопов’язаних блоків: цільовий, суб’єктно-об’єктний, функціональний, ключових заходів, інструментів управління, цифрових технологій, етапів реалізації та контрольний. Систематизовано напрями стратегічних заходів (економічні, правові, організаційні, соціальні, технологічні, освітні, наукові, міграційні), реалізація яких забезпечується через відповідні типи інструментів управління із використанням цифрових технологій на базі штучного інтелекту, великих даних, блокчейну та хмарних обчислень. Висновки. За результатами дослідження науково обґрунтовано механізм управління інтелектуальним потенціалом України в надзвичайних умовах, ключовою рисою якого є інтеграція антикризового компонента на всіх рівнях управління, що дозволяє оперативно реагувати на виклики збереженню інтелектуального потенціалу в умовах війни та масштабних міграційних процесів. Практичне значення механізму полягає у формуванні науково обґрунтованої основи для прийняття управлінських рішень органами державної влади, освітніми та науковими установами щодо збереження, розвитку та залучення інтелектуального потенціалу в умовах надзвичайних ситуацій.