Упровадження автоматизованого контролінгу як інструменту стратегічного обліку в цифровій економіці - Дутчак, Ірина Богданівна; Пушкарь, Ірина Володимирівна; Гудима, Ольга Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена поглибленням процесів цифрової трансформації економіки, зростанням обсягів інформаційних потоків та ускладненням управлінських процесів, що потребує вдосконалення системи стратегічного обліку й контролю діяльності підприємств. В умовах нестабільного ринкового середовища особливого значення набуває формування інтегрованих обліково-аналітичних систем, здатних надавати своєчасне інформаційне забезпечення управлінських рішень і підвищувати адаптивність підприємств до зовнішніх викликів. Мета статті – обґрунтування теоретико-методичних засад упровадження автоматизованого контролінгу в систему стратегічного обліку й розроблення авторського підходу до побудови його функційної архітектури в умовах цифрової економіки. Методологічну основудослідження становлять методи аналізу й синтезу, індукції та дедукції, системний і структурно-функційний підходи, метод порівняльного аналізу, узагальнення та моделювання. У процесі дослідження використано інструменти логічного, економічного й аналітичного опрацювання наукових джерел і практичних матеріалів. Результати. У статті проаналізовано еволюцію контролінгу в контексті цифрової трансформації управління та здійснено порівняльну характеристику традиційного й автоматизованого підходів до організації обліково-аналітичних процесів. Запропоновано авторську модель цифрового циклу стратегічного контролінгу й механізм його впровадження на основі інтеграції інформаційної інфраструктури, аналітичних інструментів і систем внутрішнього контролю. Висновки. Обґрунтовано, що використання автоматизованого контролінгу забезпечує підвищення оперативності обробки інформації, прозорості управлінських процесів, ефективності внутрішнього контролю та обґрунтованості управлінських рішень. Практичне значення отриманих результатів полягає в можливості використання запропонованих методичних підходів і моделей у діяльності підприємств для вдосконалення системи стратегічного обліку, підвищення результативності управління та оптимізації використання ресурсів.