Облік, аудит і фінансові технології в банківській сфері: тенденції та перспективи - Остапенко, Тетяна Миколаївна; Пашкевич, Марина Сергіївна; Усатенко, Ольга Вікторівна; Макурін, Андрій Андрійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Мета. Метою дослідження є обґрунтування теоретико-методологічних засад та розроблення практичних рекомендацій щодо розвитку обліку, аудиту й фінансових технологій у банківській сфері в умовах цифрової трансформації, визначення сучасних тенденцій і перспектив їх інтеграції. Методи. У процесі підготовки статті застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів дослідження. Метод аналізу та синтезу використано для узагальнення наукових підходів до розвитку обліку, аудиту та фінансових технологій у банківській сфері, а також для визначення їх взаємозв’язку в умовах цифрової трансформації. Індуктивний і дедуктивний методи дали змогу сформувати теоретичні узагальнення щодо тенденцій та перспектив інтеграції FinTech у обліково-аудиторські процеси банків. Результати. Систематизовано сучасні фінансові технології, що застосовуються в банківській сфері, та визначено їх функціональні можливості й очікуваний ефект для удосконалення обліку й аудиту. Обґрунтовано, що інтеграція FinTech-рішень (штучного інтелекту, Big Data, Open Banking, блокчейн, RegTech) сприяє автоматизації обліково-аудиторських процесів, підвищенню точності фінансової інформації та скороченню часу її обробки. Визначено ключові тенденції розвитку бухгалтерського обліку та аудиту в банках, зокрема цифровізацію облікових процесів, орієнтацію на управлінський і ризик-орієнтований підхід, а також розширення нефінансової (ESG) звітності. Обґрунтовано доцільність комплексної інтеграції обліку, аудиту та фінансових технологій у межах єдиної цифрової екосистеми банку з метою забезпечення фінансової стабільності, підвищення конкурентоспроможності та підтримки сталого розвитку банківського сектору. Висновки. Інтеграція фінансових технологій у систему обліку та аудиту банків є ключовим чинником підвищення ефективності, прозорості та якості фінансової інформації в умовах цифрової трансформації. Застосування інструментів штучного інтелекту, Big Data, Open Banking, блокчейн і RegTech забезпечує автоматизацію обліково-аудиторських процесів та посилює ризик-орієнтований підхід до управління банківською діяльністю. Подальший розвиток банківської сфери потребує комплексної цифрової інтеграції обліку, аудиту та FinTech-рішень із урахуванням вимог сталого розвитку та посиленого регуляторного нагляду.