Інтеграція процесного підходу у сучасний операційний менеджмент підприємства - Літвінова, Вікторія Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: У статті досліджено проблематику інтеграції процесного підходу у сучасний операційний менеджмент підприємства в умовах зростання складності бізнес-середовища, цифровізації та підвищених вимог до операційної результативності. Обґрунтовано, що традиційна функціональна модель управління операціями дедалі частіше призводить до фрагментації відповідальності, локальної оптимізації та розриву між стратегічними цілями підприємства і фактичним перебігом операційних процесів. У цьому контексті процесний підхід розглянуто не як окремий методологічний або регламентний інструмент, а як інтеграційний механізм, здатний забезпечити наскрізну керованість потоків створення цінності та узгодженість управлінських рішень. На основі аналізу сучасних наукових досліджень з операційного менеджменту, бізнес-процесного управління (BPM), цифрової трансформації та process mining визначено ключові напрями зближення процесної та операційної логіки управління. Показано, що впровадження процесного підходу без його включення у щоденні управлінські цикли операційного менеджменту (планування – виконання – контроль – поліпшення) обмежує практичну результативність процесних ініціатив. Особливу увагу приділено проблемам операціоналізації інтеграції, розмежування ролей між операційним менеджером і власником бізнес-процесу, а також забезпеченню стабільності операцій у процесі змін. У статті сформульовано невирішені раніше аспекти загальної проблеми, зокрема відсутність цілісної інтеграційної моделі, яка б поєднувала операційну стратегію, процесну архітектуру та систему наскрізних показників результативності. Обґрунтовано, що ефективна інтеграція процесного підходу в операційний менеджмент є передумовою підвищення керованості операцій, стійкого поліпшення ключових операційних показників та адаптивності підприємства до змін зовнішнього середовища.