Управління енергоефективністю житлових будівель у контексті сталого розвитку - Галюк, Ірина Богданівна; Єжак, Франко Франкович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Мета: Дослідження спрямоване на оцінку використання вторинних джерел енергії (ВДЕ) у житловому секторі України як інструменту управління енергоефективністю з метою підвищення енергозбереження, зниження споживання первинної енергії та забезпечення енергетичної стійкості житлового фонду. Методи: У роботі застосовано систематизацію та класифікацію видів вторинних джерел енергії, аналіз їх потенціалу для багатоквартирних та індивідуальних будинків, а також оцінку ефективності на основі підходів енергетичного менеджменту. Використано методи порівняльного аналізу, аналізу життєвого циклу будівель, оцінки економічного та енергетичного ефекту впровадження ВДЕ. Окремо досліджено інституційні та організаційно-економічні аспекти управління впровадженням ВДЕ. Результати: Проведено класифікацію основних типів ВДЕ: теплота вентиляційних викидів, стічних вод, відпрацьованого повітря та надлишкове тепло інженерних систем. Встановлено, що максимальний ефект досягається при комплексному управлінні використанням ВДЕ на всіх етапах життєвого циклу будівель - від проєктування до експлуатації - у поєднанні з термомодернізацією та сучасними системами HVAC. Показано, що інтеграція ВДЕ у систему енергетичного менеджменту житлового фонду дозволяє знизити споживання первинної енергії, скоротити витрати домогосподарств на опалення та гаряче водопостачання, а також підвищити енергетичну стійкість будівель. Висновки: Використання ВДЕ є ефективним управлінським інструментом підвищення енергоефективності та реалізації Цілей сталого розвитку у житловому секторі. Для широкого впровадження необхідно подолати нормативні, економічні та інформаційні бар’єри через державну та муніципальну підтримку, розробку програм енергетичного менеджменту та інтеграцію ВДЕ у стратегії відновлення та «зеленого» будівництва житлових громад.