Рентна плата за спеціальне використання води – ресурсно-кадастровий інструмент податкового регулювання процесів водокористування - Боровик, Петро Миколайович; Удовенко, Ірина Олександрівна; Шемякін, Михайло Васильович; Колотуха, Сергій Миколайович; Коротєєв, Микола Анатолійович; Бабченко, Ілля Петрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Рентна плата за спеціальне використання водних ресурсів за своєю економічною природою належить до групи ресурсних податків, функціонування яких ґрунтується на кадастровій інформації та кількісно-якісних характеристиках відповідних активів. Метою дослідження є вивчення українського механізму цієї рентної плати, виокремлення її ключових переваг та недоліків, а також обґрунтування напрямів її вдосконалення. Методологічною базою є аналіз позитивних особливостей, проблем справляння та розробка пропозицій стосовно вдосконалення порядку її нарахування і сплати, посилення її регулюючих властивостей. У статті використано методи аналізу і синтезу, порівняння, табличне і графічне представлення результатів. Результати дослідження засвідчили, що позитивними наслідками запровадження цього фіскального інструменту є стабільне формування частини доходів зведеного бюджету, стимулювання водозабирачів і користувачів води до ощадливого та раціонального її використання. Плата також слугує важелем гармонізації приватних бізнесово-господарських інтересів водозабирачів і водокористувачів із суспільними екологічними потребами територіальних громад і держави, сприяючи становленню усвідомленої й відповідальної поведінки її платників у питаннях водозабору та експлуатації водних об’єктів. До системних недоліків рентної плати за спеціальне використання водних ресурсів належать занижений розмір податкових ставок, неналежний рівень водокадастрових робіт, а також фрагментарна цифровізація водокадастрових даних. Проблемою є також практика спрямування акумульованих сум рентної плати не на потреби охорони, відновлення та якісного покращення стану водних об’єктів. Висновки. Вдосконалення механізму справляння аналізованого платежу та посилення його регуляторного впливу на процеси забору й використання води доцільно проводити шляхом підвищення ставок, впровадження податкових пільг для суб’єктів, які застосовують замкнуті системи водопостачання, водоощадні технології та дотримуються екологічних стандартів ESG у водокористуванні, відновлення повноцінних водокадастрових робіт, актуалізація інформаційних масивів водогосподарських геоінформаційних систем, забезпечення цільового спрямування надходжень сплаченої рентної плати за спеціальне використання водних ресурсів на фінансування збереження, відтворення водних об’єктів і модернізації технологій водозабору.