Монетарна політики НБУ та її вплив на інвестиційну активність бізнесу - Салтикова, Ганна Василівна; Гурєєв, Дмитро Сергійович; Кунда, Євгенія Павлівна (Актуальні питання економічних наук, 2025)
Анотація: Метою роботи є дослідження специфіки застосування основних інструментів монетарної політики та оцінка їх впливу на кредитування суб’єктів підприємництва в контексті стимулювання економічного розвитку. В процесі дослідження застосовувалися методи логічного узагальнення та синтезу, порівняльного аналізу, статистичні методи, методи графічної візуалізації. В статті описано сутність та візуалізовано дію процентного каналу монетарної трансмісії як механізму впливу грошово-кредитних інструментів на інвестиційну активність підприємницького сектору. Проаналізована динаміка ВВП як результуючого показника економічного розвитку. Досліджено структуру та динаміку грошових агрегатів, розраховані показники швидкості обігу грошей та грошово-кредитного мультиплікатора, проведена їх оцінка скрізь призму активізації ділової активності в країні. Доведено факт випереджального зростання всіх грошових агрегатів та грошової бази у порівнянні із зростанням ВВП. Обґрунтовано, що у зростанні ВВП превалюють монетарні фактори, а не виробничі, тобто потенціал економічного зростання реалізується не повною мірою. Вивчена динаміка ключових ставок НБУ, кредитних ставок та обсягів кредитування в національній валюті. Розрахований показник співвідношення обсягів кредитування до ВВП, що ілюструє рівень доступу бізнесу до кредитного фінансування. Доведено, що в умовах масштабних шоків монетарні інструменти демонструють невисоку ефективність в напрямку стимулювання ділової активності, кратне нарощення грошового ресурсу супроводжується кредитною стагнацією. Зроблено висновок про необхідність доповнення ринкових монетарних механізмів активним державним втручанням, розробкою конкретних механізмів державної підтримки бізнесу.