Стратегія фінансового забезпечення концепції сталого розвитку підприємств пасажирського транспорту - Назаренко , Ярослава Ярославівна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Метою статті є розробка та обґрунтування методичних підходів, які сприятимуть формуванню ефективних стратегій фінансового забезпечення сталого розвитку підприємств пасажирського транспорту. Для досягнення поставленої мети в ході дослідження було використано комплекс відомих наукових методів: методи узагальнення було використано для узагальнення сучасних підходів до впровадження цілей сталого розвитку в діяльність підприємств пасажирського транспорту та визначення джерел їх фінансування, а також для формування висновків і рекомендацій; для теоретичного обґрунтування важливості дослідження фінансового забезпечення сталого розвитку підприємств пасажирського транспорту застосовано метод логічного синтезу; використання методів аналізу та синтезу дозволило показати особливості забезпечення функціонування підприємств пасажирського транспорту в умовах сталого розвитку; для наочного представлення результатів дослідження та їх схематичної інтерпретації використовувався метод побудови схем і моделей. Результати. Запропоновано узагальнену стратегію фінансового забезпечення концепції сталого розвитку підприємств пасажирського транспорту. Загальна стратегія фінансового забезпечення концепції сталого розвитку підприємств пасажирського транспорту є комплексною та багатофакторною. Вона базується на принципах сталого розвитку та синтезує економічні, соціальні та екологічні аспекти для забезпечення сталого розвитку галузі. Висновки. Формування стратегії фінансового забезпечення підприємств пасажирського транспорту з врахування цілей та концепції сталого розвитку дозволить забезпечити не тільки фінансову стійкість підприємств, але й сприятиме покращенню якості транспортних послуг, збереженню навколишнього середовища та задоволенню соціальних потреб населення.