Теоретичні основи мікроекономічного аналізу проєктної діяльності - Піддубна, Наталія Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті обґрунтовано концептуальний підхід до розгляду Проєктів як повноцінних мікроекономічних суб’єктів. Виявлено теоретичну прогалину у сучасній економічній науці: проєктна діяльність, попри зростаючу роль у глобальній економіці, залишається поза рамками мікроекономічного аналізу, оскільки домінуюча парадигма трактує проєкти виключно як управлінський інструмент. Методологічну основу дослідження становить систематичний аналіз відповідності проєктної діяльності фундаментальним характеристикам економічного агента в неокласичній теорії. Виокремлено сім визначальних ознак мікроекономічної одиниці: виробнича трансформація ресурсів, структурована система витрат, раціональна оптимізація в умовах обмежень, стратегічна взаємодія із зовнішнім середовищем, механізми подолання інформаційних асиметрій та агентських проблем, внутрішня координація економічної діяльності, інструментарій кількісного вимірювання результатів. Доведено, що проєкти задовольняють усі встановлені критерії економічних агентів. Формалізовано специфічну виробничу функцію Проєкту з явним включенням часу як обмеженого фактора. Проаналізовано комплексну структуру проєктних витрат та механізми раціонального прийняття рішень. Виявлено, що проєкти створюють альтернативні ринковим системи внутрішньої координації та застосовують розвинені методи економічної оцінки діяльності. Наукова новизна полягає у розробці теоретичної концепції «тимчасової фірми» та створенні методологічних засад інтеграції проєктного управління у мікроекономічний аналіз. Результати дослідження формують концептуальну базу для застосування мікроекономічного інструментарію до проєктної діяльності та відкривають перспективи математичного моделювання оптимізації Проєктних рішень.