Аналітичне забезпечення управління фінансовою результативністю підприємств агробізнесу в умовах цифрової трансформації - Молдован, Мирослав Михайлович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: У статті досліджено теоретико-методичні та прикладні аспекти аналітичного забезпечення управління фінансовою результативністю підприємств агробізнесу в умовах цифрової трансформації економіки. Обґрунтовано, що зростання обсягів інформації, ускладнення виробничо-збутових процесів, підвищення рівня ризиків та нестабільність зовнішнього середовища зумовлюють необхідність переходу від традиційних, ретроспективно орієнтованих підходів фінансового аналізу до інтегрованих цифрово-орієнтованих інформаційно-аналітичних систем. Узагальнено наукові підходи до трактування сутності діджиталізації та встановлено відсутність єдиної концептуальної парадигми її визначення, що актуалізує потребу систематизації теоретичних засад цифрової трансформації управління фінансовими результатами. Доведено, що діджиталізація агробізнесу є комплексним трансформаційним процесом, спрямованим на автоматизацію бізнес-процесів, оптимізацію використання ресурсів, удосконалення інформаційно-комунікаційних зв’язків і підвищення конкурентоспроможності підприємств. Обґрунтовано роль інформаційно-аналітичної системи управління фінансовою результативністю (ІАСУФР) як ключового інструменту формування обґрунтованих управлінських рішень у режимі реального часу. ІАСУФР визначено як комплекс взаємопов’язаних елементів (люди, технології, процеси, дані), що забезпечує збір, обробку, аналіз та інтерпретацію фінансової інформації підприємства, яка дозволяє підприємствам агробізнесу системно підходити до управління фінансовою результативністю, поєднуючи технологічну надійність із високою якістю аналітичних висновків. Запропоновано типову структуру діджиталізованої ІАСУФР, що включає модулі збору, зберігання, аналітичної обробки, візуалізації даних і забезпечення інформаційної безпеки. Розроблено концептуальну модель діджиталізації ІАСУФР підприємств агробізнесу, яка відображає логічну послідовність формування управлінських рішень на основі інтеграції внутрішніх і зовнішніх джерел даних, сучасних цифрових технологій та аналітичних модулів. Вона сприятиме посиленню конкурентних позицій аграрних підприємств, підвищуватиме їх адаптивність до ринкових змін, здатність до впровадження інновацій та інвестиційну привабливість.