Організація креативних індустрій на засадах стійкого економічного розвитку - Ніценко, Віталій Сергійович; Данкевич, Андрій Євгенович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті проаналізовано роль креативних індустрій України у забезпеченні сталого розвитку в умовах воєнних викликів, євроінтеграційних процесів та структурних реформ культурно-творчого сектору. Обґрунтовано, що правове визначення креативних індустрій, інтеграція Цілей сталого розвитку ООН, трирівнева модель територіального повороту та європейське фінансування є критичними факторами збереження економічного потенціалу та життєздатності сектору. Досліджено еволюцію нормативно-правового та інституційного середовища функціонування креативних індустрій, зокрема імплементацію Закону «Про культуру», Постанови № 265, Закону № 7508 про державно-приватне партнерство, децентралізацію через розвиток креативних хабів та інтеграцію до програми ЄС «Креативна Європа». Доведено, що високі економічні мультиплікатори (3,2 грн для ІТ, 1,9–2,2 грн для інших секторів), частка 3,47% ВВП та збереження понад 66% робочих місць попри війну свідчать про значний потенціал сталого зростання. Проаналізовано особливості впровадження екологічної, соціальної та економічної стійкості: програми BOOST, Creative Europe (7 млн євро), UAxEU, GovTech («Дія»), практики циркулярної економіки, цифрової дистрибуції та кооперативних моделей. Здійснено оцінку ефективності практик сталого розвитку в ключових секторах (кінематограф, дизайн, музика, цифровий контент, ремесла) та впливу воєнних обмежень на операційну діяльність. Визначено вплив операційних обмежень на продуктивність креативного сектору через аналіз відтоку кадрів, дефіциту фінансування, пошкоджень інфраструктури, психологічного виснаження та регуляторних бар’єрів (Закон 5371). Наведено диверсифікацію джерел фінансування через ДПП, гранти ЄС, податкові пільги та міжнародну підтримку як адаптивну відповідь на воєнні перебої. Обґрунтовано стратегічну необхідність посилення інноваційних екосистем, мереж наставництва та ESG-практик у контексті кліматичних, енергетичних та фінансових викликів. Зроблено висновок, що комплексний підхід до сталого розвитку креативних індустрій, який інтегрує правові реформи, європейську фінансову підтримку, екологічні та соціальні практики, є визначальним чинником збереження та відновлення сектору. Перспективи зростання пов’язані з повною інтеграцією до ЄС, розширенням «Креативної Європи» та перетворенням воєнних викликів на можливості для сталого розвитку.