Цифрова трансформація постачальницько-збутової політики: від традиційних методів до AI-керованих рішень - Овсієнко, Наталія Василівна; Гаврилюк, Олег Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Мета статті - дослідити процес цифрової трансформації постачальницько-збутової політики підприємств та розробити практичні рекомендації щодо впровадження AI-керованих рішень у бізнес-процеси. Методи. У дослідженні застосовано методи системного аналізу для вивчення еволюції методів управління постачанням та збутом, порівняльного аналізу для співставлення традиційних та AI-керованих підходів, синтезу для формування комплексної моделі інтелектуальної екосистеми, а також методи графічної візуалізації для наочного представлення результатів дослідження. Результати. Проаналізовано еволюцію методів управління постачанням та збутом від традиційних підходів до AI-керованих систем, виділено чотири ключові етапи трансформації: традиційні методи з ручною обробкою інформації, базова автоматизація через впровадження ERP та CRM систем, використання технологій Big Data для аналітики та прогнозування, впровадження AI-рішень з автоматичним прийняттям рішень. Систематизовано ключові технології цифрової трансформації, включаючи машинне навчання для виявлення закономірностей, предиктивну аналітику для прогнозування майбутніх подій, нейронні мережі для обробки нелінійних залежностей, IoT сенсори для моніторингу в реальному часі, блокчейн для забезпечення прозорості ланцюгів постачання та RPA роботизацію для автоматизації рутинних операцій. Розроблено архітектуру AI-керованої системи управління постачанням та збутом, яка інтегрує чотири функціональні модулі: прогнозування попиту з підвищенням точності на 40-60%, оптимізації запасів зі скороченням заморожених коштів на 15-25%, логістичної маршрутизації з економією витрат на 15-25%, персоналізації пропозицій з підвищенням конверсії на 20-40%. Визначено ключові переваги та виклики впровадження AI-технологій, серед яких високі початкові інвестиції, необхідність навчання персоналу та зміни організаційної культури, потреба у великих обсягах якісних даних, складність інтеграції з існуючими системами, ризики кібербезпеки та етичні питання використання персональних даних клієнтів. Висновки. Цифрова трансформація постачальницько-збутової політики через впровадження AI-керованих рішень забезпечує суттєве підвищення ефективності бізнес-процесів, проте вимагає комплексного підходу до планування та реалізації проектів з урахуванням технологічних, організаційних та людських факторів.